Naar inhoud springen

Meer landbouw en veeteelt nodig op de BES-eilanden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 september 2017 

Meer landbouw en veeteelt nodig op de BES-eilanden

De lokale veeteelt en verbouw van groenten zal gestimuleerd moeten worden in de drie Nederlandse Caribische gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit hebben leden van de vaste Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties bepleit bij minister Ronald Plasterk (BZK) en Jetta Kleinsma (SZW). Het pleidooi werd gehouden terwijl de pensioenen en het sociaal minimum op de BES-eilanden werden behandeld. Ook kwamen nog andere onderwerpen aan bod, zoals de schade die werd veroorzaakt door de orkaan Irma.

Meer lokale teelt kan ook een positieve invloed hebben op de het prijsniveau en daarmee op de koopkracht op het eiland. Veel goederen zijn duur doordat ze geïmporteerd moeten worden uit Europa of Amerika. Veel bewoners kampen met armoede.

Volgens minister Plasterk heerst er een negatief imago op de eilanden over het werken in de landbouw. Landbouw wordt in verband gebracht met het slavernijverleden. Dit ziet hij als een van de oorzaken waardoor de lokale teelt nog niet wil vlotten. Kamerleden drongen er bij de minister op aan om lokale landbouw te stimuleren, bijvoorbeeld door middel van subsidies.

Als een toevallige samenloop van omstandigheden heeft de Stichting Plattelandsontwikkeling (POP) Bonaire deze maand een handboek uitgegeven, getiteld Groenteteelt op Bonaire. Het boek werd uitgereikt aan gedeputeerde James Kroon.

Bronnen

[bewerken]