Naar inhoud springen

Toch geen landelijk vuurwerkverbod in Nederland

Uit Wikinieuws

8 juni 2018 

Er komt in Nederland, voorlopig althans, toch geen verbod op het in de privésfeer afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft hier een halfjaar geleden wel sterk voor gepleit, gezien de vele gevaren die met name aan knalvuurwerk en vuurpijlen kleven.

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven zeggen in een verklaring dat een algeheel vuurwerkverbod teveel mensen zou treffen die wel normaal met vuurwerk weten om te gaan en erg aan de traditie gehecht zijn. In plaats daarvan moet elke gemeente nu voor zichzelf bepalen of er vuurwerkvrije zones komen. In de praktijk komen zulke zones er nauwelijks. Het kabinet bezint zich wel op andere maatregelen die de schade als gevolg van vuurwerk moeten indammen, zoals verkopers verplichten gratis vuurwerkbrillen aan te bieden en harder optreden tegen mensen die hulpverleners tegenwerken.

Van diverse kanten wordt kwaad en teleurgesteld gereageerd op het besluit, met name door de politievakbond. "De vuurwerklobby heeft opnieuw gewonnen", aldus voorzitter Jan Struijs. Politieambtenaren hebben het elk jaar rond en vlak na de jaarwisseling zwaar. Landelijk doen zich iedere keer tienduizenden incidenten voor, waarbij het geen zeldzaamheid is dat agressieve en veelal dronken feestvierders met vuurwerk naar agenten gooien.

Bronnen[bewerken]