Naar inhoud springen

Onderzoeksraad: scherpere regelgeving viering Oud en Nieuw, gevaarlijk vuurwerk verbieden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 december 2017 

Onderzoeksraad: scherpere regelgeving viering Oud en Nieuw, gevaarlijk vuurwerk verbieden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit in een nieuw gepubliceerd rapport voor een aanscherping van de regelgeving ten aanzien van het vieren van Oudejaarsavond op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau. Meer specifiek gaat het om het afsteken van gevaarlijk vuurwerk dat ernstig letsel kan veroorzaken (zoals vuurpijlen en knalvuurwerk, dat vaak leidt tot roekeloos gedrag naar omstanders) moet sterk aan banden worden gelegd. Het vieren van de jaarwisseling zou volgens de Raad een meer georganiseerd karakter moeten krijgen, waarbij vuurwerk in principe alleen nog in professionele vuurwerkshows mag worden afgestoken. In het rapport wordt geconcludeerd dat Oud en Nieuw het gevaarlijkste feest van het jaar is. Elk jaar valt er gemiddeld één dode door het afsteken van vuurwerk. Ook belanden er gemiddeld zo'n 500 mensen op de spoedeisende hulp, lopen 200 mensen een oogbeschadiging op en doen zich zo'n 11.000 incidenten voor, waarbij het bijvoorbeeld gaat om vandalisme of brandstichting.

Het nieuws over het te verschijnen rapport was gisteravond al uitgelekt naar RTL Nieuws. De OVV heeft het rapport opgesteld naar aanleiding van een verzoek eerder dit jaar van de vier gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, die de veiligheidsrisico's in kaart gebracht wilden zien.

Het rapport zal nog geen enkele invloed hebben op de manier waarop de eerstvolgende jaarwisseling gevierd wordt. Het is technisch onmogelijk om op landelijk niveau de regelgeving al op zo korte termijn gewijzigd te krijgen. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus wil komende week over het rapport in overleg met burgemeesters en korpschefs en ook met de rest van de Tweede Kamer.

Bronnen

[bewerken]

Gerelateerd

[bewerken]