Naar inhoud springen

Tijd dringt tijdens onderhandelingen Curaçao over nieuwe exploitant raffinaderij

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 december 2017 

Tijd dringt tijdens onderhandelingen Curaçao over nieuwe exploitant raffinaderij

De onderhandelingen van de regering van Curaçao voor een nieuwe exploitant voor de raffinaderij Isla zijn al een lange tijd gaande. De huidige exploitatie loopt af aan het eind van 2019. Ruim daarvoor zal een nieuwe exploitant gevonden moeten zijn.

Kandidaten

Een overname door de huidige exploitant Petróleos de Venezuela (PdVSA) lijkt geen optie. Dit is een Venezolaans staatsbedrijf dat in de financiële problemen verkeert sinds de Verenigde Staten Venezuela sancties op heeft gelegd. Deze hebben nu al gevolgen wat merkbaar is aan het lagere aantal schepen dat de raffinaderij aandoet.

Op dit moment lopen er gesprekken met slechts één bedrijf. Dit is de keuze van de vorige premier Whiteman die eveneens besloot de onderhandelingen strikt geheim te laten verlopen. Aan deze keuze is nu niets meer te veranderen, aldus premier Rhuggenaath.

Het gaat om het Chinese grondstoffenbedrijf Guangdong Zhenrong Energy. Er wordt onderhandeld over een exploitatie van 40 jaar. Het bedrijf betreedt hiermee echter wel een nieuw segment wat de vraag oproept of het voldoende ervaring heeft om in de olie-industrie te beginnen. Daarnaast is nog niet duidelijk of het over voldoende financiële middelen beschikt om de exploitatie uit te voeren.

Economische noodzaak

Bij de raffinaderij werken 1100 mensen die hun baan verliezen als er geen nieuwe exploitant komt. Daarnaast verliezen ook nog indirect naar schatting 4000 mensen hun baan. Naast de werkgelegenheid komt ook de toelevering van brandstof op het eiland in gevaar, wanneer de productie in de raffinaderij stil komt te vallen. Dit geldt vooral voor de benzine voor auto's, de kerosine voor de luchthaven en het gas om mee te koken.

Quote begin
Het kan zijn dat je eind 2019 bereikt en je hebt nog steeds geen partner, ook niet in PdVSA ... Gezien onze economische situatie, de jarenlange economische stagnatie en sociale achteruitgang, krijgen we dan een sociale situatie die ik liever wil vermijden.

— Premier Eugene Rhuggenaath
Quote einde

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]