Naar inhoud springen

De situatie in Venezuela kan grotere gevolgen hebben voor Curaçao

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 augustus 2017 

Raffinaderij op Curaçao

De situatie in Venezuela kan grotere gevolgen hebben voor Curaçao

Een week geleden hebben de Verenigde Staten president Nicolás Maduro persoonlijk aangepakt, door zijn Amerikaanse tegoeden te bevriezen. Hierdoor is het voor Amerikaanse zakenlui onmogelijk om nog langer zaken met hem te doen. De sancties zijn een direct gevolg van het referendum in Venezuela, waardoor het parlement buiten spel is gezet en Maduro als een dictator het land kan besturen.

De onrust is in Curaçao nog slechts aan de oppervlakte merkbaar. Er worden geregeld bootjes vluchtelingen onderschept en de druk van de nieuwkomers is langzaamaan voelbaar. In het afgelopen jaar zijn 536 vluchtelingen naar Venezuela teruggestuurd. In juni is Nederland gevraagd ook verantwoordelijkheid op zich te nemen. Curaçao mist de expertise, kennis en mankracht op het gebied van migratie die Nederland wel heeft.

Curaçao reageerde hiermee op het acute probleem van de vluchtelingen. Premier Eugene Rhuggenaath is zich er echter ook terdege van bewust dat de Venezolaanse immigranten niet het enige risico vormen voor het eiland. Zo benadrukte hij deze week tijdens een persconferentie in Willemstad. Het eiland ligt op maar 80 kilometer afstand van Venezuela en de economieën zijn onderling sterk verweven.

Een belangrijke speler in de economie van Curaçao is de raffinaderij Isla. De exploitatie ervan is in handen van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela. In de afgelopen weken werd meermaals de vrees uitgesproken dat de Amerikaanse sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie gericht zouden zijn. Deze vrees heeft Curaçao ook overgedragen aan de consul-generaal van de VS.

De EU denkt na over sancties, maar kiest momenteel de weg van de dialoog. Mochten er Europese sancties komen, dan is Bert Koenders als minister van van Buitenlandse Zaken daarbij betrokken. In zijn portefeuille heeft hij ook het buitenlands beleid voor het gehele koninkrijk, inclusief de drie Caribische landen waaronder Curaçao. Volgens Rhuggenaath zou Koenders zich ervan bewust zijn "dat wij kwetsbaar zijn in onze economie als het gaat om sancties". Zijn hoop is erop gericht dat Koenders rekening zal houden met Curaçao bij eventuele sancties en dat "in samenspraak" met hem zal doen.

24 augustus 2017 

Venezolaanse olietanker
25% minder olietankers in één jaar tijd

Een direct gevolg van de crisis in Venezuela is de afname van het aantal olietankers dat Curçao aandoet. In vergelijking tot vorig jaar is dit met 25 procent gedaald. Het gaat om rond 120 schepen die nu niet hebben aangemeerd in Curaçao. De daling van het tonnage en de inkomsten voor de loodbedrijven is ongeveer even groot. Het heeft nog niet tot ontslagen geleid bij Kompania di Tou Kòrsou, die de sleepdiensten voor haar rekening neemt. Wanneer de problemen structureel worden, dan zullen deze naar verwachting niet uitblijven.

30 augustus 2017 

Belangrijkste installatie weer in gebruik

Op de raffinaderij Isla is de belangrijkste installatie weer in gebruik die ruwe olie kan verwerken. De verwachting is dat er daardoor weer een toename in het aantal olietankers te zien zal zijn.

Bronnen

[bewerken]