Naar inhoud springen

TNO: Stint mag tot nader order niet opnieuw de weg op

Uit Wikinieuws

13 december 2018 

Een Stint in Baarn

Uit twee rapporten die de TNO vandaag heeft overhandigd aan de ILT, is gebleken dat de Stint, een soort bakfiets om meerdere kinderen tegelijk te vervoeren, in zijn huidige vorm in 2011 nooit tot het Nederlandse verkeer toegelaten had mogen worden.

Het onderzoek werd verricht op drie Stint-exemplaren. De TNO heeft allerlei gebreken op het gebied van veiligheid geconstateerd. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de bestuurder van een Stint tijdens het rijden staat, terwijl het normaal is dat lichte voertuigen altijd zijn voorzien van een zitplaats voor de bestuurder. Ook werkt de rem niet krachtig genoeg, met als gevolg een remweg van zes meter, twee keer zo lang als wettelijk toegestaan. Een van de onderzochte Stints bleek überhaupt geen bedrijfsrem te hebben. Ook de constructie van de gashendel is niet zoals zou moeten; zo kan de nuldraad bijvoorbeeld gemakkelijk loslaten, met als gevolg dat het voertuig op hol slaat.

Aanleiding voor het onderzoek zelf is het zware ongeval op een spoorwegovergang in Oss op 20 september, waarbij vier kinderen omkwamen en twee zwaargewonden vielen. De precieze oorzaak van dat ongeluk is nog altijd onduidelijk; er is gedacht aan elektromagnetische straling waardoor de Stint zou zijn beïnvloed. TNO heeft ook dit meegenomen in haar onderzoek, maar geen bewijs gevonden.

Het is niet uitgesloten dat de Stint ooit alsnog weer de openbare weg op mag, maar daarvoor zullen eerst verregaande aanpassingen aan het voertuig nodig zijn. Edwin Retnzen, de directeur van Stintum − het bedrijf dat de Stints maakte − heeft eerder al aangegeven dat hij bezig is met werken aan een verbeterde versie van de Stint, die wel aan alle veiligheidsnormen en de Europese regelgeving voldoet. Een prototype hiervan zou in februari a.s. klaar moeten zijn om gekeurd te worden. Rentzen werkt hiervoor samen met technisch hoogleraar Maarten Steinbuch (van de TU/e), die ook al heeft gezegd dat hij de benodigde aanpassingen goed uitvoerbaar acht. Op de nieuwe rapporten van TNO heeft Rentzen nog niet gereageerd.

Bronnen[bewerken]