Naar inhoud springen

Amerikaanse leger schiet 59 kruisraketten af op Syrië

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 april 2017 

Vanop de USS Porter worden 59 richting Syrië afgevuurd
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Afbeeldingen over dit onderwerp zijn te vinden op Commons:

Amerikaanse leger schiet 59 kruisraketten af op Syrië

De Verenigde Staten hebben afgelopen nacht 59 Tomahawk-raketten afgevuurd op al-Shayrat, een militair vliegveld in Centraal-Syrië dicht bij de stad Homs. Het is voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Syrië dat het Amerikaanse leger een aanval uitvoert die is gericht tegen president al-Assad en diens regering. Het Syrische leger meldt dat er bij de aanval zeven doden en negen gewonden zijn gevallen, ook zouden er zes toestellen van de luchtmacht zijn verwoest.

President Trump lijkt hiermee een radicaal nieuwe koers te zijn gaan varen, eerder had hij zich juist meermaals stellig uitgesproken tegen een eventuele Amerikaanse militaire interventie in Syrië tegen Assad.

Op de Amerikaanse aanval is uiteenlopend gereageerd. De Britse minister van Defensie Fallon heeft verklaard dat het Verenigd Koninkrijk achter de aanval staat, maar Rusland veroordeelt de aanval, net als Iran. De Nederlandse regering zegt begrip voor de aanval te hebben.

De aanval met kruisraketten is een rechtstreekse reactie op de gifgasaanval eerder deze week, die vanaf het betreffende Syrische vliegveld dat nu doelwit is zou zijn uitgevoerd. De Syrische regering wordt ervan verdacht voor de gifgasaanval verantwoordelijk te zijn. President Trump heeft in een toespraak verklaard dat de tegenaanval door de VS "van vitaal belang" is voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Bronnen

[bewerken]