Naar inhoud springen

Suriname protesteert tegen VN-kritiek

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 augustus 2017 

Speciaal rapporteur Diego García Sayán

Suriname protesteert tegen VN-kritiek

De Surinaamse regering heeft verontwaardigd gereageerd op een VN-publicatie. Clifton M. Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut, bracht daarover een officiële verklaring naar buiten. De VN stelt Suriname in een kwaad daglicht, zo luidt de reactie van de regering.

De boosheid is gericht op een stuk dat op 15 augustus 2017[1] op het internet werd gepubliceerd door Diego García Sayán, de speciaal rapporteur voor rechters van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten.

In de verklaring maakt Limburg melding van de gebeurtenissen van 8 december 1982, ook wel bekend als de Decembermoorden. De regering vindt dat Sayán zich niet aan zijn mandaat heeft gehouden en zich heeft bediend van "pertinente leugens." In de verklaring stelt ze dat de Regering-Bouterse noch De Nationale Assemblée de rechtelijke macht op enigerlei wijze heeft gehinderd.

Dit is een bijzondere uitspraak, want nog maar anderhalve maand geleden oefende president Bouterse druk op het Openbaar Ministerie uit toen de auditeur-militair van de Krijgsraad 20 jaar tegen hem had geëist. Hij maande toen procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om op te stappen, terwijl die een functie voor het leven heeft om inmenging door de politiek te voorkomen.

In de verklaring wordt aangegeven dat de regering geëigende wegen en kanalen zal gebruiken om haar misnoegen aan de internationale gemeenschap kenbaar te maken.