Naar inhoud springen

Bouterse voert druk op Openbaar Ministerie op

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 juli 2017 

Bouterse voert druk op Openbaar Ministerie op

Desi Bouterse, president van Suriname en hoofdverdachte in het proces van de Decembermoorden uit 1982, voert de druk op het Openbaar Ministerie (OM) op. De auditeur-militair van de Krijgsraad eiste op 28 juni een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar voor Bouterse.

De kwaliteitsnieuwssite Starnieuws meldt nu dat Bouterse de procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath Panday maande op te stappen. In Suriname heeft de PG de taak om verdachte politieke ambtsdragers te vervolgen. Zijn ambt is in principe voor het leven, om te voorkomen dat de politiek invloed heeft op zijn functioneren. Panday zou Bouterse om bedenktijd hebben gevraagd.

Als reden van Bouterse wordt gesteld dat Panday onvoldoende zou hebben opgetreden tegen de president van de Krijgsraad om het proces tegen hem te staken. Volgens Bouterse zou de staatsveiligheid in gevaar zijn wanneer hij uit zijn ambt gezet zou worden. Het is maar de vraag of een ontslag van Panday de zaak tegen Bouterse kan tegenhouden.

11 juli 2017 
Na een dag waarin er veel ophef is geweest in het land over zijn uitingen, heeft Bouterse een gesprek gehad met de procureur-generaal. Het gesprek was kennelijk voldoende om hem tot inkeer te brengen en zijn voornemens terug te draaien om de pc te ontslaan. Het OM vroeg hem gisteren al om zijn besluit te herzien.

Bronnen[bewerken]