Naar inhoud springen

Surinaamse Justitie wil geen pottenkijkers bij vernietiging drugs

Uit Wikinieuws
Minister Stuart Getrouw

7 juli 2018 

Er waait een nieuwe wind door het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie, dat sinds de reshuffle van Bouterse in april wordt geleid door Stuart Getrouw. Begin deze week hief hij al het succesvolle team op dat onderzoek deed drugstransporten van honderden kilo's cocaïne. Ze werden op het terrein van Radj Oedit gevonden, een partijvriend van de regerende NDP van Desi Bouterse. Begin vorige maand ontsloeg hij zijn korpschef nog, nadat die een rechtshulpverzoek aan Nederland had gedaan om dezelfde Oedit op te sporen. Deze week werd bekend dat journalisten niet meer welkom zijn bij de vernietiging van in beslag genomen drugs. Die wil Getrouw voortaan in het geheim doen. Als bewijs wil hij een verslag en foto's nasturen.

Oppositielid en fractieleider van de Vooruitstrevende Hervormings Partij, Chan Santokhi, wil dat de transparantie bij de vernietiging van drugs teruggebracht wordt naar de praktijk van voor Getrouw. Volgens Santokhi, zelf gewezen minister van Justitie, betwijfelen veel mensen of de drugs daadwerkelijk vernietigd worden. De foto's van de vernietiging van de drugsverbranding van de drugs in het vliegtuig op het terrein van Oedit zouden namelijk veel overeenkomsten hebben gehad met foto's van eerdere drugsverbrandingen.

15 juli 2018 

Na protest Santokhi toch weer journalisten toegelaten

Nadat Santokhi de heimelijke verbranding van drugs in het parlement aan de orde stelde, zijn er nu toch weer journalisten toegelaten tot de verbanding van drugs. Het gaat om 625 kilo cocaïne en 556 kilo cannabis.[1]

Gerelateerd[bewerken]