Succesvolle vervroegde landing Starliner

Uit Wikinieuws

22 december 2019 

Een Starliner tijdens een eerdere landingstest

De onbemande Starliner-ruimtecapsule die vrijdag door een achterlopende systeemklok niet in de juiste baan om de aarde geraakte en daardoor het ISS niet haalde, is vanmiddag even voor twee uur Nederlandse tijd met succes in New Mexico geland. De terugkeer in de atmosfeer en het doorstaan van de hitte die daarbij vrijkomt werd als meest kritieke onderdeel van de testvlucht gezien. Ook klapten de drie landingsparachutes allemaal uit. Vorige maand tijdens de pad abort test werd een van de drie parachutes niet ontplooid doordat de bevestigingsring waarmee de stabilisatieparachute die hoofdparachute tevoorschijn moest trekken niet goed was dichtgeschroefd.

Volgen Jim Chilton, senior vice-president van Boeing Defense, Space & Security (en), is zestig procent van de vluchtdoelen van de Orbital Test Flight reeds behaald, en wordt dat na het uitlezen van de data tachtig tot negentig procent. De oorzaak van het achterlopen van de klok is nog niet gevonden.

Het is nog niet duidelijk of de onbemande testvlucht moet worden overgedaan. De volgende geplande testvlucht is vooralsnog de bemande testvlucht Boe-CFT (Boeing Crewed Flight Test), die in de loop van 2020 zal plaatsvinden. De Starliner die vandaag landde kreeg vandaag de naam Calypso en zal worden opgeknapt voor hergebruik.

Ondertussen werkt SpaceX, dat net als Boeing een Commercial Crew-ruimteschip ontwikkelde, op volle kracht naar zijn bemande testvlucht toe. Deze staat momenteel voor februari gepland. 11 januari zal SpaceX een Crew Dragon aan een in-flight abort test onderwerpen. Als dat goed gaat, lijkt niets de lancering van SpX-DM2 meer in de weg te staan.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]