Steekpartij bij London Bridge, drie doden

Uit Wikinieuws

1 december 2019 

Fishmongers' Hall, de plek van de aanslag

Bij een steekincident in het centrum van de Britse hoofdstad Londen zijn vrijdagmiddag drie doden (inclusief de dader) en drie gewonden gevallen. De Londense politie heeft laten weten de zaak te behandelen als een geval van terrorisme. Terreurgroep IS heeft inmiddels de verantwoordelijkheid opgeëist. IS heeft verklaard dat de dader "gehoor gaf aan onze oproep om burgers uit alle landen die deel uitmaken van de internationale coalitie [tegen IS] te treffen".

Het incident gebeurde om 13:58 plaatselijke tijd bij Fishmongers' Hall (en), in de nabijheid van London Bridge. Vanwege Black Friday was het er juist extra druk. De dader stak willekeurig in op een groep mensen. Twee slachtoffers overleden aan hun verwondingen. De dader zou een vals bomvest hebben gedragen. Hij werd na zijn daad overmeesterd door omstanders, waarna men hem het mes afhandig wist te maken. Een van de mannen die de dader overmeesterden gebruikte een narwalslagtand die hij uit een restaurant had gehaald. Toen de dader zich bleef verzetten, werd hij door de politie neergeschoten en bezweek later aan zijn verwondingen.

Inmiddels is er meer bekend geworden over de dader; het gaat om de 28-jarige Usman Khan, die in 2012 ook al was veroordeeld wegens "aan terreur gerelateerde" misdrijven. In december 2018 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zou zijn geïnspireerd door Al Qaeda. Zijn woning in Staffordshire wordt doorzocht.

Vanwege het gebeurde hebben sommige Britse partijen hun campagne in aanloop naar de verkiezingen van 12 december stilgelegd.

Tweeënhalf jaar geleden was er op nagenoeg dezelfde plek ook een aanslag.[1] Opvallenderwijs was er vrijdagavond ook een steekpartij aan de Grote Marktstraat in Den Haag, daarbij vielen drie gewonden.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: