SpaceX lanceert eerste Crew Dragon op onbemande testvlucht

Uit Wikinieuws
Artistieke impressie van een Crew Dragon van SpaceX die het ISS nadert

3 maart 2019 

SpaceX heeft op 2 maart om 8:49 (CET) zijn eerste testvlucht van de Crew Dragon, de bemande variant van de Dragon 2, gelanceerd. De nog onbemande eerste testvlucht gaat naar het ISS en wordt zoveel mogelijk als de voor later geplande bemande vluchten uitgevoerd. De lancering vond plaats met een Falcon 9-draagraket vanaf lanceercomplex 39A van het Kennedy Space Center. SpaceX nam bij deze vlucht tevens een van de controlekamers in het Launch Control Center van het Kennedy Space Center in gebruik. Van daaruit werden ook de lanceringen van Apollo en Spaceshuttle vluchten gecontroleerd.

De belangrijkste mijlpaal van de vlucht is het volautomatisch aan- en afkoppelen bij het ISS. Deze techniek hebben zowel SpaceX als NASA nog niet eerder toegepast. Een eerdere vracht-variant van de Dragon kon dat niet en werd handmatig met behulp van een robotarm aan het ISS gekoppeld. De Crew Dragon zal naar verwachting op 8 maart worden ontkoppeld en in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida landen.

NASA subsidieert sinds 2010 de ruimtevaartindustrie om zelf ruimteschepen te ontwikkelen. NASA zal deze bedrijven inhuren om hun vluchten naar het ISS uit te voeren. De vluchten met de “ruimtetaxi’s” SpaceX Crew Dragon en Boeing Starliner die dankzij dit Commercial Crew-programma tot stand kwamen, zijn daardoor veel goedkoper dan eerdere spaceshuttle- en Sojoez-vluchten. NASA was sinds 2011 afhankelijk van de Sojoezcapsule voor het vervoer van bemanning naar het ISS. In oktober 2018 mislukte nog een Sojoez-vlucht. Een ander voordeel is dat de Commercial Crew-voertuigen een bemanningslid meer kunnen vervoeren.

Later dit voorjaar zal ook Boeing zijn eerste onbemande testvlucht maken. Beide bedrijven hopen deze zomer een bemande testvlucht uit te voeren. NASA-directeur Jim Bridenstine (en) is ervan overtuigd dat er nog dit jaar een missionaire Commercial Crew-vlucht wordt gelanceerd.

Gerelateerd[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • NASA, SpaceX, "SpaceX Demo-1 Flight, Post launch press conference", video op YouTube, 2 maart 2019
  • NASA, Jim Bridenstine, "SpaceX Demo-1 Flight, Administrator and Commercial Crew austronauts", video op YouTube, 1 maart 2019
  • SpaceX, NASA, "Crew Demo-1 Mission", video op YouTube, 2 maart 2019

Bronnen[bewerken]