Slachthuis Tielt gaat donderdag terug open

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 april 2017 

Het horrorslachthuis mag donderdag terug open op halve kracht

Slachthuis Tielt gaat donderdag terug open

Het horrorslachthuis van Tielt waar vorige week varkens ernstig mishandeld werden gaat donderdag terug open.

Het slachthuis werd gesloten nadat een infiltrant van Animal Rights onthutsende beelden van mishandeling kon vastleggen. Minister van Dierenwelzijn Weyts sloot het slachthuis en wou een heropening alleen overwegen als het management duidelijke maatregelen kon voorleggen zodat dergelijke wanpraktijken in de toekomst niet meer zouden voorkomen. Aan die voorwaarde is blijkbaar voldaan en daarmee opent het slachthuis vanaf donderdag opnieuw de deuren. Het zal in het begin op halve kracht draaien.

De 'Debra Group' - aandeelhouder van het slachthuis - verklaart in een persbericht "verheugd te zijn met de tweede kans, en hoopt het verloren vertrouwen te herwinnen".

Het actieplan omvat 9 concrete maatregelen, onder meer de komst van 7 extra bewakingscamera's die live op groot scherm zullen worden geprojecteerd. Ook komt er een Animal Welfare Officer, een soort 'supervisor'. Het slachthuis investeert verder in extra opleidingen voor het personeel, en zal bijgestaan worden door experten van de Thomas More Hogeschool.

Quote begin
"Gelet op de heersende mentaliteit van laksheid in dat slachthuis, hebben we maar weinig vertrouwen in dat de bedrijfsleiding het dierenwelzijn werkelijk ter harte zal nemen."

— Michel Vandenbosch, Gaia
Quote einde

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Bite Back en Gaia hebben echter weinig vertrouwen in de nieuwe plannen. Er is volgens hen geen garantie dat de 'bedrijfscultuur' zal worden omgevormd, er wordt gevreesd dat de heersende laksheid in het slachthuis verder gezet zal worden. De organisaties vragen ook volledige transparantie inzake het dossier. "Het gaat hier immers niet om incidentele gevallen maar over structurele wanpraktijken en die vergen structurele maatregelen." Het 'Exportslachthuis Tielt' wil bovendien de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,5 miljoen varkens per jaar.

Maandag demonstreerden 500 mensen voor het bedrijf. Ze eisen daarmee de definitieve sluiting van het horrorslachthuis.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]