Naar inhoud springen

Russische banken deels afgesneden van SWIFT

Uit Wikinieuws

28 februari 2022 

Logo del sistema SWIFT
Het SWIFT-logo

Een deel van de Russische banken wordt afgesneden van het wereldwijde betaalsysteem SWIFT. De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben hierover zaterdagavond overeenstemming bereikt, meldde EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Daarnaast worden de tegoeden van de Russische centrale bank in westerse landen bevroren. Met dit laatste moet worden voorkomen dat de Russische centrale bank de financiële sancties tegen Rusland compenseert.

Een andere nieuwe financiële maatregel tegen Rusland is dat het zogeheten "gouden visum (en)"-programma – een internationaal systeem waarmee individuele personen in ruil voor investeringen in een ander land bijvoorbeeld een paspoort voor dat land kunnen krijgen – in Europa sterk aan banden wordt gelegd. Dit is om te voorkomen dat vermogende Russen dit systeem kunnen gebruiken om de sancties tegen Rusland te compenseren. Bovendien zal er een speciale taskforce komen die de vermogens moet identificeren van Russen die betrokkenheid hebben bij de oorlog in Oekraïne, dan wel financiële winst halen uit die oorlog.

Na de Russische inval in Oekraïne van afgelopen donderdag kwam de optie van het (gedeeltelijk of geheel) afsnijden van Rusland van SWIFT als uiterste economische sanctie ter sprake. Sommige landen zoals Duitsland wilden er in eerste instantie niet aan, onder meer vanwege de economische impact die een dergelijke maatregel ook zal hebben op de westerse economieën. Uiteindelijk is men dus overstag gegaan.

De gevolgen van de financiële sancties tegen Rusland waren vandaag al goed merkbaar. De Russische roebel verloor 40 procent aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar daalde licht. Verder meldt de ECB dat Sberbank Europe AG – een dochteronderneming van de Russische Sberbank – nu al op omvallen staat. Dit zal ook gevolgen hebben voor Europese spaarders bij die bank.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]