Sancties tegen Rusland afgekondigd vanwege inval Oekraïne
25 februari 2022
Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben donderdag een nieuw pakket strafmaatregelen afgekondigd tegen Rusland, vooral op economisch vlak. Reden is de Russische inval in Oekraïne die vanochtend vroeg plaatsvond.[1]
EC-voorzitter Ursula von der Leyen en hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell kondigden "de zwaarste sancties ooit" tegen Rusland aan. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, heeft gemeld dat de lidstaten het in grote lijnen eens zijn over het sanctiepakket. Russische banken kunnen hierdoor helemaal geen geld meer krijgen vanuit Europa. Voor Russische bedrijven wordt het een stuk moeilijker om nog handel te drijven met EU-lidstaten. Ook krijgt Rusland op veel vlakken geen toegang meer tot Europese technologie.
Ook de VS komt vanwege de invasie in Oekraïne met nieuwe, strenge sancties tegen Rusland. President Joe Biden zei dat tegoeden aan Russische banken worden bevroren, het gaat dan om honderden miljoenen dollars. Ook wordt het voor Russen (zowel bedrijven als inwoners) moeilijker om in andere valuta kunnen werken. Vooral het rijkere deel van Rusland zou hierdoor getroffen moeten worden. Biden noemde de Russische president Poetin "de agressor van de oorlog." .
Vandaag zijn er ook persoonlijke sancties ingesteld tegen Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Beiden krijgen een inreisverbod voor de VS. Hun tegoeden in de EU zijn bevroren.
De allerzwaarst denkbare maatregel tegen Rusland op financieel gebied zou zijn om het wereldwijde betaalsysteem SWIFT voor het land te blokkeren, maar voor deze optie is geen meerderheid. Volgens Biden treffen de Amerikaanse sancties de Russische economie toch al harder dan een eventuele uitsluiting van SWIFT.
Bronnen, noten en/of referenties
|