Naar inhoud springen

Rusland zet groot aantal westerse diplomaten uit

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 maart 2018 

Rusland zet groot aantal westerse diplomaten uit

Als tegenreactie op het uitzetten begin deze week van ca. 150 Russische diplomaten door een groot aantal westerse landen, is Rusland op zijn beurt begonnen met het uitzetten van evenveel diplomaten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov kondigde deze tegenmaatregel gisteren al aan. Er werd ook aangekondigd dat Rusland zelfs nog meer diplomaten zou gaan uitzetten, maar daar lijkt het nu niet op.

Er worden onder meer 60 Amerikaanse diplomaten uitgezet, evenveel als het aantal Russische diplomaten dat VS afgelopen maandag hebben besloten uit te zetten. Ook het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg gaat dicht. Twee Nederlandse ambassademedewerkers kregen vandaag te horen dat ze Rusland moeten verlaten. Verder worden onder meer vier Poolse diplomaten, twee Italiaanse diplomaten, een Finse diplomaat en een Zweedse diplomaat Rusland uitgezet. Al deze aantallen komen per land overeen met het aantal Russische diplomaten dat het betreffende land zelf uitzet. De VS noemen het Russische besluit ongerechtvaardigd en zeggen dat er meer stappen tegen Rusland volgen.

Aan de basis het huidige spanning tussen Rusland en veel andere landen ligt de vergiftiging van ex-dubbelspion Skripal begin deze maand in het Britse Salisbury. Er is het zenuwgas novitsjok aangetroffen, dat in de toenmalige Sovjetunie is gemaakt. Op grond hiervan wordt internationaal aangenomen dat Rusland achter de vergiftiging zit. Het VK zegt hiervoor bewijsmateriaal in handen te hebben. Rusland blijft vooralsnog alles ontkennen. De Nederlandse Rusland-correspondent David Jan Godfroid noemt de betrekkingen tussen Rusland en het Westen "op sterven na dood".

Bronnen[bewerken]