Naar inhoud springen

Rusland door Nederland en Australië aansprakelijk gesteld voor neerhalen MH17

Uit Wikinieuws

25 mei 2018 
Nadat het Joint Investigation Team gisteren met de conclusie kwam dat de raket waarmee Malaysia Airlines-vlucht 17 uit de lucht is geschoten afkomstig was van een brigade van het Russische leger in Koersk, heeft het Nederlandse kabinet vandaag een ongebruikelijk en drastisch besluit genomen. Nederland en Australië stellen gezamenlijk Rusland verantwoordelijk voor de ramp van inmiddels bijna vier jaar geleden, die aan 298 mensen het leven kostte. Van de inzittenden van het neergehaalde toestel had het merendeel de Nederlandse of Australische nationaliteit. Het Nederlandse kabinet maakte de beslissing vanochtend bekend. Het is zeer ongebruikelijk dat tussen staten onderling een dergelijke stap wordt gezet. Zowel Nederland als Australië eisen dat Rusland zijn volledige medewerking verleent om de waarheid achter de ramp te achterhalen. De vaststelling krijgt bijval van de VS, het VK en Duitsland.

Rusland stelt in een reactie dat het bewijs nog altijd te dun is. Eerder werd van Russische kant gesuggereerd dat vlucht MH17 zou zijn neergehaald door een Oekraïense Soechoj Soe-25. Die theorie lijkt definitief gelogenstraft sinds is vastgesteld dat het om een Russische Boek gaat, maar toch herhaalde president Poetin vandaag nog eens dat deze mogelijkheid er volgens hem nog wel degelijk is.

Er is vandaag ook nog ander nieuws in verband met de vlucht MH17-zaak. Het journalistieke netwerk Bellingcast heeft bekendgemaakt een hoofdverantwoordelijke in het vizier te hebben gekregen, onder meer aan de hand van geluidsopnames. Het zou gaan om de 51-jarige Oleg Ivannikov, een hoge officier bij de Russische militaire inlichtingendienst die destijds in Oost-Oekraïne de facto de leiding had over de pro-Russische rebellen in Loegansk.

Bronnen[bewerken]