Naar inhoud springen

Joint Investigation Team: Boek-raket MH17 kwam uit Koersk

Uit Wikinieuws

24 mei 2018 

Het Joint Investigation Team heeft vanmorgen tijdens een persconferentie in het Utrechtse Bunnik gezegd over bewijs te beschikken dat de BUK TELAR waarmee Malaysia Airlines-vlucht 17 op 17 juli 2014 uit de lucht werd geschoten, afkomstig was uit de 53e brigade van het Russische leger in Koersk, een gebied op de grens van Rusland en Oekraïne. Tot deze conclusie is het team gekomen na een uitgebreid vergelijkend onderzoek. Uit beelden waarover het JIT beschikt blijkt bovendien dat enkele weken voor het neerhalen van vlucht MH17 een konvooi van bijna vijftig voertuigen met zes raketinstallaties, waaronder die van deze raket, vanuit Koersk de grens met Oekraïne overstak. Er zouden ook al enkele verdachte militairen in beeld zijn bij het JIT, maar het onderzoeksteam geeft hun namen niet publiekelijk vrij zolang er geen strafrechtelijk proces in gang is gezet.

Het lijkt erop dat hiermee definitief vast is komen te staan dat Rusland bij de ramp − die aan 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, het leven kostte − betrokken is geweest. Rusland van zijn kant ontkent nog steeds elke betrokkenheid; zo zouden er volgens de Russische minister van Defensie helemaal geen Russische raketinstallaties de Russisch-Oekraïense grens zijn overgestoken.

Premier Rutte komt naar aanleiding van de conclusies van het JIT voortijdig terug van een bezoek aan India.

Nabestaanden van de ramp verwachten dat het kabinet naar aanleiding van deze nieuwe bevindingen nadere stappen onderneemt. Een mogelijkheid zou zijn de Russische staat aan te klagen.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]