Reportage: Honderdduizenden mensen demonstreren tegen Brexit in Londen

Uit Wikinieuws
23 maart in Londen

24 maart 2019 

Honderdduizenden mensen, mogelijk meer dan een miljoen, protesteerden gisteren in de straten van Londen tegen de Brexit. De demonstranten droegen vlaggen van de Europese Unie en borden met daarop teksten die de overheid opriepen om artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie in te trekken. Ze vormden een lange stoet van Hyde Park Corner naar het parlement.

Er waren verschillende sprekers, onder wie de Schotse premier Nicola Sturgeon, de Labour-topman Tom Watson (en) en de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Surgeon zei dat dit 'het moment van de maximale kans' was om een no-deal-Brexit te voorkomen. Watson noemde de deal van premier Theresa May 'lousy' (beroerd) en hij zei dat hij alleen vóór zou stemmen als het Britse volk ertegen zou kunnen stemmen. Kahn roerde zich ook via Twitter: "hier in Londen zijn duizenden mensen samengekomen ... om een duidelijke boodschap te geven: genoeg is genoeg - het is tijd om het Britse volk een laatste uitspraak te laten doen over de Brexit." Volgens een parlementslid in een interview aan de BBC zou echter slechts een minderheid van de voorstanders van de EU nog een referendum willen hebben.

Sommige demonstranten vertelden aan de verslaggever van de Engelstalige Wikinieuws dat ze naar het protest waren gekomen 'om de rechten van mijn kinderen te verdedigen', 'om in Europa te kunnen leven en werken', en 'om mijn recht op werk in Europa zeker te stellen'. Iemand zei dat mensen hun mening veranderen en anderen dat ze wilden dat politici stoppen hen te negeren.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Thousands march in anti-Brexit march, London », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 24 maart 2019.
Originele reportage
Dit artikel bevat originele journalistiek.