Naar inhoud springen

Rel rond ontmoeting Duits-Turkse voetbaltoppers Erdoğan laait opnieuw op

Uit Wikinieuws
Mesut Özil tijdens de Emirates Cup 2015

11 juli 2018 

De Duitse voetbalbond DFB heeft de Duitse topvoetballer Mesut Özil opgeroepen uitleg te geven over zijn ontmoeting met president Recep Tayyip Erdoğan op 13 mei dit jaar in Londen. Dit gebeurde tijdens de Turkse presidentsverkiezingen samen met twee andere in Duitsland geboren voetballers van Turkse komaf. Van de ontmoeting zijn foto's gemaakt en verspreid. De spelers wordt verweten zich voor het karretje van Erdoğan te hebben laten spannen.

Na de rel mochten beide spelers alsnog mee voor het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Nu Duitsland er na afloop van de eerste ronde uit ligt, is de discussie echter opnieuw losgebarsten.

Ook verbreedt de kritiek zich en komt die niet alleen meer van tegenstanders van de ontmoeting. Die is nu ook op twee kopstukken van de DFB gericht. Zo verwijt de Turkse Moslimraad de topbestuurders dat ze te harde kritiek geleverd zouden hebben. Daarnaast mengen de Groenen zich in het debat en roepen ze om het aftreden van de DFB-top.

Bron

[bewerken]
Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Auseinandersetzung um Spitzensportler Mesut Özil verschärft sich », afkomstig van Wikinieuws (de) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 11 juli 2018.