Naar inhoud springen

Rapformatie SBMG start project met zonnepanelen in Suriname

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 januari 2018 

Rapformatie SBMG start project met zonnepanelen in Suriname

De Amsterdamse rapformatie Sawtu Boys Money Gang, kortweg SBMG, start met een project voor zonnepanelen in het binnenland van Suriname. De artiesten zijn daar op dit moment voor in het land van hun voorouders. "We gaan het binnenland verlichten en iets aan de community teruggeven," aldus de rappers. "Het leven is geven en nemen, niet alleen maar nemen."

Met het project willen ze 64 dorpen van elektriciteit voorzien. Eerst zullen in alle dorpen masten met zonnepanelen geplaatst worden. Daarna willen ze dat er op elke woning een zonnepaneel komt te liggen. Elektriciteit is nog steeds geen gemeengoed in het binnenland, waardoor zelfs verlichting nog schaars is. Door hierin te voorzien willen de groepsleden de bewoners verder helpen. Het project wordt gefinancierd door de artiesten zelf en door sponsoren. Deze zijn nog niet allemaal gevonden en ze komen nog met een promotiecampagne om voldoende middelen binnen te halen.

De rappers lopen al een tijdje met het idee rond. Ze hebben hierbij steun van hun backgroup-rappers. De vader van HT neemt het voortouw. Hij komt uit Suriname en is als Saramaccaan bekend met de situatie in het binnenland. De inspiratie komt van de rapper Akon, die eerder een vergelijkbaar project opzette in Afrika.

Dit jaar stonden ze in de top van de hitlijsten met 4x duurder. In 2014 brak de groep door met het nummer Oeh na na, waarmee ze alleen al op YouTube meer dan veertien miljoen views hebben gehad. In het jaar van hun doorbraak werd hen tijdens een interview met Vice Noisey al eens gevraagd wat ze zouden doen met een miljoen. Het antwoord was dat ze het in Suriname zouden investeren. Dat miljoen is er nog niet, want naar extra sponsoren wordt nog gezocht. Dromen zijn niettemin in daden omgezet. Het ontwikkelingstraject in Suriname is gestart.

13 januari 2018 
Vandaag heeft SBMG de eerste mast geplaatst in Masia. Ze hebben beelden op Instagram geplaatst waarop de werkzaamheden te zien zijn.[1]

Gerelateerd

[bewerken]