Naar inhoud springen

Boven-Suriname kampt met gebrekkige elektriciteitsvoorziening

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 april 2018 

Huizen in Awarradam

Boven-Suriname kampt met gebrekkige elektriciteitsvoorziening

Een delegatie van drie ministeries brengt momenteel een bezoek aan het ressort Boven-Suriname. Net als veel andere gebieden in de binnenlanden van Sipaliwini is ook hier een groot gebrek aan een continue levering van elektriciteit. Doordat de elektriciteitsaanvoer niet altijd gegarandeerd is, functioneren ook de waterinstallaties niet overal optimaal. Een van de gevolgen is dat het in de binnenland geregeld ontbreekt aan schoon drinkwater.

In november vorig jaar nam minister van Natuurlijke Hulpbronnen Regilio Dodson het besluit om vanwege financiële tekorten te stoppen met de brandstofaanvoer. Sindsdien moeten dorpelingen zelf voor de elektriciteitsvoorziening zorgen. Dit gebeurt veelal met dieselgeneratoren en in sommige gevallen zonnepanelen. Voor de dorpelingen is de aanschaf van brandstof in veel gevallen een aanzienlijke investering die niet altijd mogelijk is. Voor de bekostiging worden daarom geregeld fondsenwervingscampagnes gehouden. Intussen heeft de centrale overheid in de afgelopen tijd weer verschillende leveranties in gang gezet, al is er nog geen sprake van een structurele oplossing.

De delegatie die nu een bezoek brengt wordt verder nog gevormd door vertegenwoordigers van andere ministeries. Een andere minister die meereist is Mike Noersalim van Binnenlandse zaken. Hij zal onderzoeken of de bouw van lokale overheidsgebouwen hervat moet worden. Daarnaast reizen ambtenaren van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur mee.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]