Puigdemont eist de vrijlating van Catalaanse ministers

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 november 2017 

De voltallige Catalaanse regering-Puigdemont. Regeerperiode: 14 januari 2016 - 27 oktober 2017

Puigdemont eist de vrijlating van Catalaanse ministers

Carles Puigdemont heeft in een videoboodschap die werd uitgezonden op de Catalaanse TV3 de vrijlating geëist van zijn ministers en vice-president. De centrale overheid in Madrid heeft de acht ministers opgepakt en overgebracht naar de gevangenis. Ze werden gearresteerd toen ze samen naar de rechtbank stapten voor verhoor. De rechter nam de beslissing en argumenteerde dat er een "grote kans is dat bewijsmateriaal vernietigd wordt, er een hoog risico is op een 'criminele' herhaling, en dat de ministers naar het buitenland zouden kunnen vluchten". Het gaat om vice-president Oriol Junqueras en ministers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó, Meritxell Borràs en Santi Vila. Die laatste mocht als enige de gevangenis terug verlaten na het betalen van een borgtocht van 50 000 euro, omdat hij de regering de dag voor de onafhankelijkheidsverklaring verliet.

Quote begin
Het is een zware vergissing en een ernstige aanval op onze democratie politieke leiders op te sluiten omdat ze een verkiezingsbelofte hebben uitgevoerd, een belofte goedgekeurd door het parlement, met een brede volkssteun: dat is een daad die breekt met de basisprincipes van de democratie. Ik eis respect voor alle politieke keuzes en het einde van de politieke repressie.

— Carles Puigdemont
Quote einde

Spanje heeft ook een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor Puigdemont, net als voor de overige vier van veertien ministers die niet kwamen opdagen. Naast Puigdemont gaat het om Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí en Lluís Puig. [1] Een effectieve aanhouding, als die er ook zou komen, zal wel nog een hele tijd op zich laten wachten door allerhande procedures die moeten worden doorlopen. [2] Een videoconferentie vanop afstand ziet het Spaanse gerecht niet zitten. [3] De Catalaanse president verblijft samen met de overgebleven ministers nog steeds in Brussel. Hij waarschuwde het Catalaanse volk ten slotte nog voor een lange en harde repressie van de Spaanse regering.

Vanuit de Belgische politiek is er verontwaardiging bij N-VA. Vlaams minister-president Geert Bourgeois zegt geschokt te zijn: "democratisch verkozen leiders opsluiten is een brug te ver. Ik doe dan ook een dringende oproep aan alle Europese instanties om eindelijk actie te ondernemen en mee met Spanje en Catalonië te zoeken naar democratische oplossingen voor deze crisis." Partijgenoot Sander Loones verwoordt het als volgt: "Als je ziet hoe snel en met welke gretigheid het in Spanje allemaal verloopt, begrijp ik waarom Puigdemont hier blijft. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze rechters in alle onafhankelijkheid en eerlijkheid zullen oordelen. In het verleden zagen we dat de onderzoeksrechters, na een eerste verhoor, er vaak voor kozen om de betrokken personen vrij te laten onder voorwaarden Iedereen weet dat je politieke discussies enkel kan oplossen met politieke dialoog. Niet met geweld, niet met juridische processen en al zeker niet met politieke processen". [3]

Sinds de Spaanse regering de Catalaanse overheidswebsites heeft laten blokkeren heeft de Catalaanse regering ze gebundeld op de site Exili.eu. [4]

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]