Catalaans president Puigdemont gevlucht naar België

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 oktober 2017 

Catalaans president Puigdemont gevlucht naar België

De president van de uitgeroepen Catalaanse Republiek, Carles Puigdemont, is naar België gevlucht zijn. Dat melden bronnen in regeringskringen en Catalaans parlementslid Lluís Llach heeft dit bevestigd. Ook ministers Meritxell Borràs (fr), Toni Comín (en), Joaquim Forn (en) en Dolors Bassa (en) zouden mee de reis hebben ondernomen.

Het nieuws dat Puigdemont niet meer in Catalonië zou verblijven kwam er een uur na de uitspraak van de Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza (en). Maza heeft voor het Hooggerechtshof Puigdemont en diens voltallige regering beschuldigd van "opstand, oproer en verduistering van overheidsgeld". Ze riskeren tot wel dertig jaar gevangenisstraf.

De komst van Puigdemont naar België valt wellicht te verklaren doordat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gisteren zei dat een asielaanvraag voor Catalaans politiek-vluchtelingen mogelijk is. België vormt hierop een uitzondering op de overige landen van de Europese Unie, die het is bekomen via het Verdrag van Amsterdam. Asielaanvragen binnen de EU worden in andere landen meestal ongegrond verklaard, omdat erop wordt vertrouwd dat alle lidstaten de grondwetten nakomen. Professor internationaal recht Jan Wouters zegt dat de politiek zich niet kan inmengen in zo'n asielprocedure, en dat enkel het bevoegde onafhankelijk overheidsorgaan zich over het dossier kan uitspreken. "Het diplomatieke klimaat tussen Spanje en België zal tussentijds wel naar een dieptepunt gaan", besluit Wouters.

Puigdemont heeft advocaat Paul Bekaert, gespecialiseerd in mensenrechten, als raadsman aangesteld. Bekaert hield een gesprek met de Catalaanse president, maar over een eventuele asielaanvraag werd niet gesproken.

31 oktober 2017 

De Catalaanse president gaf vanmiddag een toespraak in een zaal van de 'Press Club Brussels Europe'. Dat deed hij in drie talen; het Catalaans, Spaans en Frans. Hij verduidelijkte dat het niet de bedoeling is dat hij in België asiel gaat aanvragen, Brussel werd gekozen omdat het constitutionele hart is van de Europese Unie.

"Mijn regering heeft altijd naar een vreedzame oplossing gestreefd maar Spanje maakte dialoog onmogelijk, de onafhankelijkheidsverklaring werd zelfs opgeschort om dialoog mogelijk te maken". De klacht van het Spaanse Hooggerechtshof vindt Puigdemont "extreme agressie van de Spaanse regering tegen de Catalaanse regering en het parlement". [1] "We gaan onze verantwoordelijkheden niet ontlopen, we zullen politiek actie voeren en artikel 155 proberen te voorkomen. We steunen daarin de vakbonden, middenveldorganisaties en iedereen die zich verweerd tegen de vernietiging van het Catalaanse stelsel." De kartelpartij Junts pel Sí neemt bovendien deel aan de nieuwe verkiezingen op 21 december van dit jaar. "We zullen de resultaten dan respecteren, zoals we altijd doen bij verkiezingen, maar de vraagt blijft of de Spaanse politieke partijen dat ook zullen doen" Hij vraagt de Europese politici te reageren op het conflict. [2]

1 november 2017 

Carles Puigdemont verblijft nog steeds in Brussel. Dat bevestigt zijn advocaat Paul Bekaert: "Er wordt een zenuw- en propagandaoorlog gevoerd door Spanje. Vandaag verspreidt men het gerucht dat er eerst in Gent dan in Tielt een persconferentie zou zijn, maar daar is niets van aan." Het Spaanse gerecht heeft Puigdemont laten weten dat hij aanwezig moet zijn op een verhoor in Madrid, "maar hij zal daar zeker niet naartoe gaan", aldus Bekaert. De ministers Joaquim Forn en Dolors Bassa zijn wel al met het vliegtuig teruggekeerd naar Barcelona. [3]

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]