Naar inhoud springen

Protestmars van leraren in Suriname geen boodschap voor de minister

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 oktober 2017 

Protestmars van leraren in Suriname geen boodschap voor de minister

Voor tweehonderd leraren gaf Wereldlerarendag vandaag aanleiding om de staat op te gaan en te protesteren tegen onderwijsminister Robert Peneux. Ze droegen een groot aantal borden bij zich met leuzen. De minister liet zelf ook van zich horen. Hij ging dieper in op zijn koers waaraan hij vast blijft houden.

"Raskippen"

Het is al langer onrustig in het Surinaamse onderwijslandschap. Vorig jaar vonden al allerlei protesten plaats. In januari leek er nog een oplossing te zijn. In mei sloot de regering echter een eenzijdig akkoord, waar de niet-betrokken partijen verbolgen over waren. Eind juli vonden er opnieuw stakingen plaats, deze keer omdat de minister de lonen niet betaalde.

Eind september kondigde minister Peneux aan de kwaliteit van het onderwijs snel te willen verbeteren. Hij wil dit onder meer bereiken door strenger personeelsbeleid. Leraren die niet aan de eisen voldoen, kunnen ontslag krijgen. Ook beperkte hij de tijd die leerkrachten aan bestuurswerk voor een vakbond mogen besteden tot maximaal één dag per week.

De nieuwe regelgeving viel verkeerd bij de leerkrachten. Doordat hij ze ook nog eens vergeleek met "raskippen", heeft hij het bij veel leerkrachten verbruid.

Protestmars

Vandaag hadden de in zwart-wit geklede leraren een groot aantal borden bij zich met spreuken als onder meer "Stop rancune en intimidatie", "R.I.P. Rechtstaat Suriname", "Boze juf-kip", en "Wij hebben het recht om te protesteren/staken op grond van het ILO-verdrag". Sommige leraren hadden hun mond dichtgeplakt, als symbool voor het monddood maken door de minister. De mars werd georganiseerd door de Bond van Leraren (BvL) / Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), organisaties die ook betrokken waren bij eerdere stakingen en in mei door de minister werden gepasseerd.

Quote begin
Wat we gemerkt hebben is dat wij als leraren eigenlijk zodanig worden geïntimideerd dat men komt aan onze vrijheid, dat men gaat onderdrukken, dat men zaken gaat opleggen, dat men ons gaat straffen, op het moment dat we opkomen voor onze belangen. En mensen zelfs ontslag krijgen. Dus u begrijpt dat dit een ernstige situatie is.

— Wilgo Valies, voorzitter BvL/ALS
Quote einde
Toespraak Peneux

Minister Peneux liet ook van zich horen, maar ging niet in op de leuzen die op de protestborden te lezen waren. Hij riep op tot eensgezindheid en ging opnieuw in op zijn plannen om de leerkrachten verder te professionaliseren.

Naast een pleidooi dat families in het buitenland, buurtorganisaties en het bedrijfsleven scholen zouden moeten ondersteunen, nam hij het op voor leraren in het Caribisch gebied. Net als zij, hebben ook Surinaamse leerkrachten met dergelijke werkomstandigheden te maken gehad tijdens overstromingen in het binnenland, vertelde hij. Daarom zou hij goed begrijpen onder welke moeilijke omstandigheden leraren in de Cariben moeten werken.

Bronnen[bewerken]