Naar inhoud springen

Premier Rhuggenaath van Curaçao brengt eerste buitenlandse bezoek aan Nederland

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

30 juni 2017 

Premier Rhuggenaath van Curaçao brengt eerste buitenlandse bezoek aan Nederland

Eugene Rhuggenaath, de premier van Curaçao, is in Nederland voor zijn eerste buitenlandse bezoek. Hij trad op 29 mei aan als premier van het autonome Caribische land.

Hij begon de dag met een bezoek aan de Nederlandse premier Mark Rutte op het Ministerie van Algemene Zaken. Daarna reisde hij door naar Villa Eikenhorst waar hij kennis maakte met koning Willem-Alexander. Gisteren sprak hij al met Ronald Plasterk, de minister voor onder meer Koninkrijksrelaties, en Bert Koenders, de minister van Buitenlandse Zaken.

De relatie met Den Haag was in de afgelopen jaren geregeld gespannen. De perceptie op het eiland is dat Nederland de Curaçaoërs telkens op de verantwoordelijkheid moet wijzen. Dit gebeurde om de laatste parlementsverkiezingen door te kunnen laten gaan en om de begroting op het eiland bij te sturen.

De Curaçaose premier karakteriseert de recente gesprekken niettemin als positief en constructief. Het bezoek maakt volgens hem duidelijk dat een goede band en een open verstandhouding met de koninkrijkspartners belangrijk is. Hij is blij kennis gemaakt te hebben met de Nederlandse bewindslieden.

Rhuggenaath hoopt op steun uit Nederland wanneer het gaat om overdracht van kennis over beleidsontwikkeling. Daarvoor wil hij aankloppen bij grote Nederlandse gemeenten. Ook is hij op zoek naar kennis om de visserij en land- en tuinbouw ontwikkelen, om minder afhankelijk te zijn van import. Omgekeerd denkt hij dat Curaçao van betekenis voor Nederland kan zijn om goede relaties op te bouwen met Amerika. Ook wil hij een goede samenwerking op economisch gebied. Rhuggenaath: "We willen bedrijven bij elkaar brengen in het Koninkrijk en de regio."

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]