Naar inhoud springen

Havens van Rotterdam en Curaçao gaan langdurige samenwerking aan

Uit Wikinieuws

10 september 2018 

De Port of Rotterdam Authority (Havenbedrijf Rotterdam) gaat een hechte samenwerking aan met de Curaçao Ports Authority. Om de samenwerking voor een lange termijn te bestendigen is het Havenbedrijf medeaandeelhouder geworden. Het gaat om een minderheidsaandeel en een participatie in de directie. De regering van Curaçao behoudt nog een significant meerderheidsaandeel en daarmee ook het laatste woord.

De beide havens zijn in grootte niet te vergelijken: Rotterdam verwerkt 467 miljoen ton goederen per jaar en Curaçao nog geen miljoen ton. President-directeur Allard Castelein vind dat echter geen reden om het niet te doen. "Curaçao maakt deel uit van het koninkrijk. Die verbondenheid is voor ons relevant," aldus Castelein, die het belang meeweegt om expertise op havengebied in het koninkrijk te delen. Hij wil vernieuwingen langzaamaan doorvoeren met oplossingen die het beste zijn voor Curaçao. Hij denkt daarbij aan duurzaamheid, digitalisering en het vergroten van de bedrijvigheid in de haven.

Castelein komt overigens vaak op Curaçao, al sinds zijn studie tot arts waarvoor hij zijn coschap in de jaren tachtig in het Sint-Elisabeth Hospitaal in Willemstad deed. Daarna is hij geregeld terug blijven komen. Hierdoor kent hij ook een aantal uitdagingen, zoals het vinden van een strategische partner voor de raffinaderij Isla. Hij spreekt daarover ook geregeld met premier Eugene Rhuggenaath en de minister Economische Ontwikkeling Steven Martina.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]