Premier Puigdemont houdt toespraak; "onafhankelijkheidsverklaring", volgens Spanje

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 oktober 2017 

Premier Puigdemont houdt toespraak; "onafhankelijkheidsverklaring", volgens Spanje

De Catalaanse premier Puigdemont heeft vanavond in het parlementsgebouw van Barcelona zijn langverwachte toespraak gehouden over mogelijke Catalaanse afscheiding van Spanje. Er werd gevreesd − met name door de Spaanse regering − dat hij Catalonië direct onafhankelijk zou verklaren. Dat is niet gebeurd, maar de premier zegt wel dat hij van plan is om "de wil van het volk te volgen", dat zich volgens hem heel duidelijk vóór afscheiding heeft uitgesproken. Daarover wil hij met de Spaanse regering in overleg gaan treden.

De regering-Rajoy in Madrid vat de woorden van Puigdemont wel degelijk op als een onafhankelijkheidsverklaring en heeft reeds aangekondigd "passende maatregelen" te zullen nemen.

Update 11 oktober 2017 

Premier Rajoy geeft de Catalaanse regering nog vijf dagen om duidelijkheid te verschaffen over Puigdemonts verklaring van gisteren. Als de Catalaanse president daadwerkelijk de onafhankelijkheid uitroept, zal Spanje op 19 oktober beroep doen op artikel 155 van de grondwet, waarbij het bestuur van de regio wordt ontheven uit zijn functie en wordt overgenomen door de centrale overheid in Madrid.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?