Regering in Madrid kondigt ondercuratelestelling Catalonië aan

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

19 oktober 2017 

Regering in Madrid kondigt ondercuratelestelling Catalonië aan

De regering in Madrid heeft aangekondigd Catalonië vanaf aanstaande zaterdag onder rechtstreeks Spaans bestuur te zullen stellen. Even voor 10:00 − de allerlaatste deadline voordat hij kon afzien van zijn streven naar Catalaanse onafhankelijkheid − verklaarde de Catalaanse regiopresident Puigdemont dat het Catalaanse parlement zich desgewenst zelf kan uitspreken over afscheiding van Spanje als er geen dialoog hierover met de Spaanse regering mogelijk is. De centrale regering van Spanje beschouwt dit als een rechtstreeks dreigement tot afscheiding en wil Catalonië daarom nu zijn zelfbestuur ontnemen, zich daarbij beroepend op artikel 155 van de Spaanse grondwet. Hierin staat:

Quote begin
Indien een autonome deelstaat niet voldoet aan de verplichtingen die de grondwet of andere wetten opleggen of zo handelt dat de acties een ernstige verstoring teweegbrengen in het algemeen belang van Spanje, de regering, nadat ze de regionale premier van de autonome deelstaat daarop hebben aangesproken en deze geen gehoor geeft, met een absolute meerderheid van de stemmen van de Senaat de nodige maatregelen kan treffen om de handelingen die in strijd zijn met de grondwet op geforceerde wijze een halt toe te roepen om het algemeen belang te beschermen.

— Artikel 155 van de Spaanse grondwet
Quote einde

In de praktijk betekent het Spaanse ingrijpen in Catalonië vermoedelijk dat de regering in Madrid nieuwe verkiezingen in Catalonië zal afdwingen en er een alternatieve bewindvoerder zal aanstellen, die boven Puigdemont staat.

Bronnen[bewerken]