Naar inhoud springen

Paus Franciscus op bezoek in Marokko

Uit Wikinieuws

30 maart 2019 

Gisteren en vandaag is paus Franciscus op bezoek in Marokko. Op de eerste dag, 30 maart 2019, bracht hij samen met koning Mohammed VI een verklaring uit over Jeruzalem: het 'multireligieuze karakter' hiervan moet behouden blijven. De Israëlische hoofdstad, volgens de twee voornoemde personen een stad met een roeping als 'stad van vrede', staat de laatste tijd onder spanning door Trumps besluit in 2017 om de Amerikaanse ambassade hierheen te verplaatsen vanuit Tel Aviv. Verder staat het bezoek nadrukkelijk in het teken van verbroedering tussen christenen en moslims; iets wat na de aanslag in Christchurch een actueel onderwerp is.

Franciscus prees Marokko voor de tolerante houding ten opzichte van verschillende religies en voor het menselijk verwelkomen van gestrande Afrikaanse migranten. Dit bezoek was de eerste sinds het bezoek van Johannes Paulus II in 1985.

In Rabat bekeken de paus en de koning de Hassantoren. Ook werden het Mohammed VI Instituut (een plaats voor opleiding van gematigde imams) en een katholieke migrantenopvangplaats bezocht.

Bronnen

[bewerken]