Naar inhoud springen

Pascale Peraïta verlaat onderzoekscommissie Samusocial zonder verklaring af te leggen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 juli 2017 

Pascale Peraïta verlaat onderzoekscommissie Samusocial zonder verklaring af te leggen

Peraïta, die jarenlang directrice was van het Brusselse Samusocial, heeft zich tegenover een onderzoekscommissie moeten verantwoorden voor de hoge zitpenningen die ze jarenlang opstreek. Ook de bestuurders Rita Glineur en Valérie Vierset hebben moeten voorkomen.

In de zaal las Peraïta gedurende vijf minuten een verklaring af, en vroeg even later aan de onderzoeksvoorzitter om de zaal te verlaten. Ze doet beroep op haar recht tot zwijgen en wil het gerechtelijk dossier afwachten.

Daarnaast mocht er op vraag van Peraïta geen foto's worden gemaakt of worden gefilmd omdat het portretrecht daarmee zou worden geschonden. Dit laatste kon op ongenoegen rekenen van verschillende persdiensten. Zij vroegen aan commissievoorzitter Stefan Cornelis dit verbod ongedaan te maken. De commissie oordeelde er anders over: "Onze juridische experts zagen daar geen bezwaren tegen."

Wat later was Rita Glineur aan de beurt. Ze is bereid haar zitpenningen terug te betalen indien de commissie dat eist. Arnaud Verstraete van Groen stelde de vraag of dat ze het ethisch verantwoord vond dat die zitpenningen bekostigd werden met geld afkomstig uit giften. Die vraag werd niet beantwoord. Glineur zegt vooral uitvoerende taken te hebben gedaan: "Ik was een doorgeefluik, beheerde de agenda van Yvan Mayeur, organiseerde, maar ik nam niet deel aan de beslissingen". Ze geeft wel toe nalatig te zijn geweest met openbare aanbestedingen van Samusocial en 'De Brusselse Keukens', een organisatie die maaltijden maakt voor onder meer hospitalen en scholen.

Update 19 juli 2017 

Ex-burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur verscheen een dag later ook voor de onderzoekscommissie. Begin juni moest hij noodgedwongen zijn functie stopzetten. Mayeur zei uit de politiek te stappen maar is niet van plan zijn verkregen zitpenningen terug te betalen.

"Ik kan begrijpen dat burgers, die de politieke werking niet goed kennen, dat niet snappen. Maar politici? Ik kan er niet inkomen dat zij de zitpenningen afkeuren en zelfs vergelijkingen met Publifin trekken. Er is geen limiet aan overdrijving.", aldus Mayeur.

Bronnen

[bewerken]