Naar inhoud springen

Opinie: Natuurbranden in Californië: meer dan 1000 vermisten

Uit Wikinieuws
Evacuatie uit Malibu

18 november 2018 

Er zijn nieuwe cijfers over de natuurbranden in Californië naar buiten gebracht: het officiële dodental staat inmiddels op 79 en meer dan duizend mensen worden vermist. Een groot aantal mensen is dakloos geworden door de branden, onder wie bekendheden als Orlando Bloom, Gerard Butler, Cher, Miley Cyrus, Melissa Etheridge, Lady Gaga, Kim Kardashian, Alyssa Milano, P!nk, Guillermo del Toro, Will Smith, Neil Young, Kanye West, Rainn Wilson en James Woods.

Terwijl het hier om de dodelijkste natuurbranden uit de geschiedenis van Californië gaat, mag de oorzaak van Donald Trump vooral geen klimaatverandering heten. Hij laat vooral geen moment ongebruikt om te zwartepieten naar Californië. De staat zou verantwoordelijk zijn voor ernstig achterstallig onderhoud aan de bossen. Vorige week zondag dreigde hij nog: "Los het op, of anders geen federale betalingen meer!" Brandweerlieden ter plekke reageerden geïrriteerd. Californisch bondsvoorzitter van de brandweerlieden, Brian Rice, reageerde op Trump met: "Slecht geïnformeerd, slecht getimed en onheus tegenover de slachtoffers en de mannen en vrouwen in de frontlinies."

In werkelijkheid worden de bossen in Californië beheerd door de federale overheid en particulieren, niet door de staat Californië. Daarbij spreekt Trump van bosbranden. Het zijn echter niet zozeer de bossen die branden, maar gebieden op de grens met de bewoonde wereld waar niet alleen bomen, maar vooral ook struiken en sprokkelhout zorgen dat het vuur zich steeds verder kan verspreiden.

Gisteren kwam Trump opnieuw met een voor velen onbegrijpelijke opmerking. Hij maakte een vergelijking met het bosrijke Finland dat geen bosbranden kent zoals in Californië. De oplossing bij de Finnen zou erin bestaan dat ze hun bossen beter aanharken, ofwel beter onderhoud plegen, iets wat hij de Californiërs verwijt niet te doen. Ook hier sprak hij met geen woord over het verschil in klimaat tussen het koude Finland en het hete en droge Californië. Barbertje moet hangen, alleen de tegenstander heeft de schuld schijnt het motto te zijn.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]