Naar inhoud springen

Onderhandelingen over raffinaderij Isla afgebroken, zoektocht begint opnieuw

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 januari 2018 

Onderhandelingen over raffinaderij Isla afgebroken, zoektocht begint opnieuw

De onderhandelingen over de exploitatie van de raffinaderij Isla op Curaçao zijn afgebroken. De regering had sinds 2016 een memorandum of understanding met het Chinese Guangdong Zhenrong Energy (GZE). Deze werd toen nog onder premier Ben Whiteman gesloten. Toen bleek dat dit bedrijf niet aan de due diligence-voorwaarden kon voldoen, werd nog een tijd heil gezocht in Baota Petrochemical als extra partner. Premier Eugene Rhuggenaath heeft gisteren echter laten weten dat de onderhandelingen met GZE zijn afgebroken.

Rhuggenaath wil nu met ondersteuning van een industrie-expert komen tot een shortlist waaruit een of twee kandidaten gekozen worden om door te onderhandelen. Het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) heeft weinig tijd. Naast dit selectieproces zal er tijd nodig zijn om het nieuwe contract af te handelen. Het leasecontract dat de huidige exploitant Petróleos de Venezuela (PdVSA) heeft loopt aan het eind van 2019 af. MDPT-voorzitter Clift Christiaan is positief over het tijdsplan. Hij gaat ervan uit dat op tijd een nieuwe strategische partner zal zijn gevonden. Nadat het nieuws bekend werd dat de onderhandelingen met GZE zijn afgebroken, zouden zich al enkele nieuwe kandidaten hebben gemeld.

De premier erkende dat er in de zoektocht naar een kandidaat fouten zijn gemaakt. Nog tijdens de regering van Whiteman is er via de Nederlandse ambassade in Peking gevraagd om een due diligence-verklaring van GZE. Naast dat deze Curaçao nooit heeft bereikt, waren er bij elkaar 23 bedrijven die interesse toonden in de exploitatie van de raffinaderij. Het is dan ook niet duidelijk geworden waarom de keuze op GZE is gevallen. Rhuggenaath wil dat de komende aanbesteding transparanter zal verlopen.

Bronnen[bewerken]