Naar inhoud springen

Interesse van Baota in partnerschap raffinaderij Isla

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

29 december 2017 

Interesse van Baota in partnerschap raffinaderij Isla

Baota Petrochemical heeft interesse om deel te nemen in de exploitatie van de raffinaderij Isla op Curaçao. Dit wordt bevestigd vanuit regeringskringen op basis van een e-mail van Guangdong Zhenrong Energy (GZE) aan het eind van het jaar. GZE onderhandelt al langer met de regering onder leiding van Eugene Rhuggenaath over de overname van de licentie van Isla.e

GZE en Baota wil op 1 januari dooronderhandelen met het Multidisciplinair Projectteam (MDPT). Vandaag heeft de ministerraad van Curaçao een speciale vergadering over de Chinese bedrijven. Een nieuwe exploitant zal ruim voor het eind van 2019 gevonden moeten zijn, omdat het huidige contract dan afloopt.

Het aandeel van Baota zal bestaan uit het leveren van de financiële en technische kennis om de modernisering van Isla te laten slagen. De exploitatie zal feitelijk moeten gebeuren door GZE, dat in november Baota als extra partner introduceerde. Het had toen zelf moeite om aan te tonen dat het aan de due diligence-voorwaarden voldoet die het MDPT heeft gesteld. Binnen de Curaçaose politiek is er weinig vertrouwen dat GZE daar zelfstandig aan kan voldoen.

Baota is een van 31 onafhankelijke Chinese raffinaderijen die bekendstaan als de "teapots". Deze ondernemingen hebben officieel toestemming om ruwe olie te importeren. In oktober kwam het bedrijf in het nieuws omdat de Chinese overheid de toegestane capaciteit met twee derde inperkte. Dit gebeurde omdat Baota de deadline niet had gehaald om voldoende faciliteiten op te zetten voor gasopslag. Er ligt druk op de quota van de teapots omdat het succes ervan leidt tot overcapaciteit.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]