OVV komt met vernietigend rapport richting Defensie

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 september 2017 

OVV komt met vernietigend rapport richting Defensie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een zeer kritisch rapport richting Defensie uitgebracht over de dood van twee Nederlandse militairen tijdens een militaire oefening in Mali in juli 2016. De OVV stelt dat Defensie ernstig tekort is geschoten en dat "het belang van munitieveiligheid en goede medische voorzieningen ondergeschikt zijn geraakt aan de voortgang van de missie in Mali".

Tijdens het ongeluk met een mortiergranaat − die voortijdig ontplofte op een schietbaan in Kidal − kwamen de twee soldaten van 24 en 29 om het leven. Een derde militair van 23 die zwaargewond raakte, werd niet op de juiste manier verpleegd. Uit technisch onderzoek is gebleken dat de granaat zwakke plekken had, waardoor vocht kon binnendringen en het ontstekingsmechanisme werd aangetast. De betreffende granaten werden in 2006 aangekocht ten behoeve van de militaire missie in Afghanistan. De OVV concludeert nu dat dit onder te grote tijdsdruk gebeurde, waardoor de veiligheid niet was gegarandeerd. De Onderzoeksraad stelt voorts dat het militaire hospitaal voor traumabehandeling niet aan de Nederlandse militaire richtlijnen voldeed. De tekortgeschoten veiligheid van de militairen wordt onder meer geweten aan de bezuinigingen op de krijgsmacht, terwijl men tegelijk aan dit soort internationale missies wil blijven meedoen.

Inmiddels ligt de minister van Defensie, Dennis, behoorlijk onder druk naar aanleiding van het verschenen rapport. Van verschillende kanten wordt aangedrongen op haar vertrek. "De veiligheid en gezondheid van onze militairen staan bij iedereen voorop. Het ongeval in Kidal, waarbij 2 militairen zijn omgekomen en een derde militair zwaar gewond raakte, heeft ons allemaal diep geraakt. Het is onze plicht om herhaling te voorkomen en volledige openheid van zaken te bieden aan de nabestaanden en onze medewerkers", zegt Hennis in een reactie.

Het demissionaire kabinet-Rutte II heeft onlangs juist aangekondigd de missie in Mali te willen verlengen. In het licht van het voorgaande rijst de vraag of dit echt verantwoord genoeg is.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]