Naar inhoud springen

Nepaccounts steunden carrière zanger Dotan

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 april 2018 

Dotan met echte fans

Uit een onderzoek van de Volkskrant, waar al in augustus vorig jaar mee werd begonnen, komen talrijke nepaccounts naar voren die de carrière van de Nederlandse zanger Dotan Harpenau jarenlang heeft ondersteund. In het Volkskrantbericht wordt gesproken over internettrollen. In Dotans geval betreft het echter valse accounts. Artiestenmarketeer Marlous Hoogendoorn bekende dat ze 45 nepaccounts op sociale media heeft aangemaakt voor de zanger die daar zelf de opdracht voor zou hebben gegeven. Waar die andere honderd valse accounts op sociale media vandaan zijn gekomen, zegt ze niet te weten.

De vele fictieve internetaccounts gaven ruimhartige steun aan de zanger op verschillende sociale media als Facebook, Twitter en Instagram met beweringen hoe respectvol, talentvol en bescheiden de zanger zou zijn. Hij zou een fictieve leukemiepatiënt hebben opgezocht na een optreden en zijn muziek zou een vrouw hebben gesteund in een tijd waarin ze een miskraam verwerkte. Over andere artiesten werd slechte roddel via de sociale media verspreid. De Volkskrant ontdekte dat een groot aantal accounts geen vrienden had. Uit onderzoek van oude leerlingenlijsten bleek dat de betreffende personen nooit naar die scholen waren geweest. De foto's die op de profielpagina's werden gebruikt, waren afkomstig van het internet, in één geval van een in 2005 overleden Vlaamse vrouw uit Boom.

De zanger zei in een reactie enorm geschrokken te zijn van de bevindingen van de Volkskrant. Hij erkende dat hij de e-mail met fictieve namen naar Hoogendoorn had gestuurd, maar ontkende dat hij haar de opdracht had gegeven om er nepaccounts mee aan te maken. De huidige manager van de zanger bezocht de redactie van de Volkskrant om screenshots te bekijken. Hij zei er niet eerder van gehoord te hebben.

Enkele dagen geleden annuleerde de zanger alle shows die hij dit jaar nog zou geven. Hiervoor gaf hij via Instagram als reden op dat hij er nog niet klaar voor is om al met zijn nieuwe muziek op te treden. Het is niet duidelijk of de publicatie van de Volkskrant ook meegespeeld heeft bij zijn beslissing.

16 april 2018 

Dotan biedt excuses aan

Dotan ging vandaag door het stof in een video op Facebook. Hij bevestigt dat hij vanaf 2011 naar mogelijkheden zocht om zich meer via sociale media te promoten door middel van nepaccounts. Hij zegt niet achter het verhaal van de jongen met leukemie te zitten. Wel neemt hij de schuld op zich dat hij de betreffende bewering heeft laten staan. Hij wil verder gaan met een schone lei en kondigde aan al zijn sociale media leeg te gaan halen, ook de berichten waaraan hij goede herinneringen heeft. Hij laat weten dat het hem spijt en hoopt dat hij op een dag de muziek weer kan laten spreken.[1]

Gerelateerd[bewerken]