Naar inhoud springen

Nederland gaat voor de derde keer in lockdown

Uit Wikinieuws

19 december 2021 

Gisteravond maakte minister-president Mark Rutte in een persconferentie bekend dat Nederland voor de derde keer sinds het begin van de coronapandemie in lockdown gaat. Hij maakte diverse maatregelen bekend, die worden genomen om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden vanaf 5:00 zondagochtend en zeker tot en met vrijdag 14 januari 2022.

Alle niet-essentiële voorzieningen moeten sluiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de musea, de meeste winkels, de horeca en theaters. Ook alle binnensportlocaties moeten sluiten. Mensen mogen buiten met maximaal één ander sporten. Ook gaan alle culturele instellingen (muziekscholen e.d.) moeten hun deuren helemaal sluiten. Sinds 28 november gold voor al deze instellingen al een "avondlockdown" van 17:00 tot 5:00.

Supermarkten en drogisterijen mogen wel open blijven, maar daar blijft wel de mondkapjesplicht en ook mag er niet meer dan één persoon per 5m² zijn. Voorzieningen als rijscholen en tankstations mogen ook open blijven. Bij de horeca mag nog wel na online bestellen afgehaald worden (het zogeheten 'Click and collect'-systeem, dat bij eerdere lockdowns ook al werd ingezet). Bij winkels mogen bestelde spullen ook worden afgehaald.

Mensen mogen niet meer dan twee gasten per dag ontvangen. Buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee personen. Alleen met Kerstmis wordt dit tijdelijk bijgesteld naar vier; voor oud en nieuw wordt weer geen uitzondering gemaakt.

Al het onderwijs wordt in fysieke vorm weer gestopt. Basisscholen hadden afgelopen dinsdag al een week extra kerstvakantie gekregen[1], maar nu moeten ook het middelbaar en hoger onderwijs dicht. De scholensluiting geldt vooralsnog tot maandag 10 januari; het einde van de originele kerstvakantie. Op 3 januari wordt er bepaald of de scholen langer dan dit dicht moeten blijven.

Nederland is het eerste land dat zulke strenge maatregelen neemt tegen de verspreiding van de omikronvariant. Er is ook bekend geworden dat alle 18-plussers uiterlijk 7 januari de gelegenheid krijgen om een afspraak te maken voor een boosterprik met een COVID-19-vaccin. Eind januari moet iedereen die dat wil, deze derde prik (of tweede bij het Janssen-vaccin) ook hebben gehad.