Nederlandse basisscholen week eerder dicht vanwege corona

Uit Wikinieuws

14 december 2021 

Alle basisscholen in Nederland moeten maandag 20 (of uiterlijk dinsdag 21) december hun deuren sluiten, een week eerder dan het eigenlijke begin van de Kerstvakantie. Hetzelfde geldt voor de buitenschoolse opvang, die na Kerstmis echter wel weer opengaat.

Reden voor deze maatregel is de gewijzigde situatie rondom COVID-19. Hoewel het gemiddelde aantal besmettingen per dag momenteel daalt, is de nieuwe omikronvariant aan een snelle opmars bezig. Binnen enkele weken zou omikron al – in plaats van delta – de nieuwe dominerende coronavariant kunnen zijn, is de verwachting. Met het sluiten van de scholen moet worden voorkomen dat kinderen op school besmet raken en het virus doorgeven aan oudere familieleden, die veel meer kans dan kinderen hebben om door corona in het ziekenhuis te belanden. De druk op de zorg blijft onverminderd hoog, hoewel een "code zwart"-scenario – dat enkele weken geleden even dichtbij leek – voorlopig lijkt te zijn afgewend.

Premier Rutte en minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge maakten het besluit om de scholen te sluiten vanavond bekend tijdens een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Alle overige maatregelen die sinds 28 november gelden (waaronder een gedeeltelijke lockdown van 17:00 tot 5:00) blijven ongewijzigd van kracht tot zeker 14 januari.

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor het Nederlandse basisonderwijs, zegt in een reactie dat het kabinet veel te laat is met het besluit, aangezien scholen nu amper de tijd hebben om zich voor te bereiden. "Van scholen kan niet het onmogelijke worden verwacht", aldus voorzitter Freddy Weima.

De snel oprukkende omikronvariant – momenteel goed voor 1% van alle coronabesmettingen in Nederland, maar de verwachting is dat dit aandeel de komende tijd snel zal stijgen – is aanzienlijk besmettelijker dan eerdere versies van het virus. Hier komt nog bij dat omikron door de vele mutaties deels aan de huidige vaccins lijkt te ontsnappen. Hierdoor is er zowel in Nederland als in veel andere landen veel onzekerheid over de ontwikkelingen wat betreft de coronasituatie in de nabije toekomst. Het OMT zal eind deze week een nieuw advies uitdelen, het is mogelijk dat er volgende week al aanvullende maatregelen volgen. Het OMT had de afgelopen tijd bij het kabinet ook aangedrongen op sluiting van de scholen. Dat advies is nu dus gevolgd, hoewel het kabinet er lang niet aan wilde.

Bronnen[bewerken]