Naar inhoud springen

NVWA laat meer dan half miljoen nertsen ruimen wegens COVID-19

Uit Wikinieuws

12 juni 2020 

Onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn afgelopen week ruim 571.000 nertsen geruimd op in totaal meer dan dertien fokkerijen in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Het gaat om fokkerijen in de Brabantse gemeenten Milheeze, De Mortel, Beek en Donk, Deurne, Landhorst, Gemert en Volkel en in de Limburgse gemeenten Castenray, Ysselsteyn en Gennep.

Het ruimen gebeurt omdat enkele nertsen op de fokkerijen eerder besmet bleken te zijn met het COVID-19-virus. Inmiddels is gebleken dat het virus van nertsen op mensen kan worden overgedragen, aangezien minstens twee medewerkers van de fokkerijen eveneens ziek zijn geworden.[1] Het kabinet besloot vorige week dat er tot ruiming van de besmette bedrijven overgegaan moest worden.

Het ruimen − door vergassing met koolmonoxide − werd gedaan door de medewerkers van de bedrijven zelf, onder toezicht van de NVWA. Onder de gedode dieren zijn zeer veel pups (480.000), omdat veel van de nertsen net jongen hadden gekregen.

Activisten van Animal Rights en Bont voor Dieren spanden afgelopen week een kort geding aan tegen het ruimen, maar zij kregen van de rechter geen gelijk.

Bronnen[bewerken]