Naar inhoud springen

COVID-19 nu ook overgedragen van nertsen op mensen

Uit Wikinieuws

25 mei 2020 
Op een nertsbedrijf in Noord-Brabant heeft ten minste één medewerker naar alle waarschijnlijkheid het COVID-19-virus opgelopen via een nerts die eerder besmet was geraak met dit virus. Onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het LNV heeft dit aannemelijk gemaakt, schreef minister van Landbouw Carola Schouten afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer. De besmettingen bij de nertsen werden eind april op de fokkerij geconstateerd. In een nieuwe brief heeft Schouten inmiddels laten weten dat er vermoedelijk sprake is van een tweede nerts-op-mens-besmetting. Het gaat om de eigenaar van een fokkerij in Deurne, die wellicht via zijn dieren besmet is geraakt. Ook zijn vrouw en oudste dochter hebben het virus inmiddels. De andere getroffen bedrijven bevinden zich in Milheeze (2x), De Mortel, Beek en Donk.

Wereldwijd is het voor zover bekend een primeur dat het COVID-19-virus van een dier op een mens wordt overgedragen. Dat overdracht andersom mogelijk is, was al langer bekend; zo hebben enkele honden en katten het virus al overgedragen op mensen.

Inmiddels worden verregaande maatregelen op nertsenfokkerijen om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, zoals ruiming, tot de mogelijkheden. De hiervoor genoemde fokkerij uit Deurne is dusdanig hard getroffen door het virus, dat ruiming hier al een noodzakelijke stap lijkt.

Dierenartsen die de fokkerijen vaak bezoeken hebben afgelopen week een brandbrief aan minister Schouten gestuurd. Zij zijn bezorgd en vinden dat het landbouwministerie te stellig beweert dat de risico's op nertsenhouderijen verwaarloosbaar zijn voor de volksgezondheid.

Inmiddels worden ook konijnenfokkerijen in de gaten gehouden.

Bronnen[bewerken]