Naar inhoud springen

Suriname verliest stemrecht bij de VN

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 februari 2018 

Suriname verliest stemrecht bij de VN

De Verenigde Naties hebben voorlopig het stemrecht van Suriname en nog enkele andere landen ingetrokken vanwege uitblijvende betaling van contributie. Het gaat om stemmingen in de Algemene Vergadering. Naast dat van Suriname werd ook het stemrecht ingetrokken van Venezuela, Dominica, Grenada, Jemen, Libië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Equatoriaal-Guinea.

Suriname is lid sinds 1 december 1975, kort nadat het land onafhankelijk was geworden van Nederland. Het land gaat al drie jaar gebukt onder een financiële crisis waardoor voldoende financiële middelen ontbreken. De crisis is ontstaan door de gedaalde grondstofprijzen − van goud en olie − en slecht financieel beheer van de regeringen onder Desi Bouterse. Het Zuid-Amerikaanse land heeft een achterstand opgelopen bij meer internationale organisaties.

Er staat nog een bedrag uit van 800.000. Wanneer Suriname hier 117.402 dollar van inlost, wordt het stemrecht teruggeven. Er is twee jaar lang geen contributie betaald. Minister Yldiz Pollack-Beighle wil de achterstand nog deze week proberen in te lopen. In een radioprogramma deed ze het probleem af met de vergelijking dat iemand zijn huis niet hoeft schoon te maken wanneer er geen bezoek wordt verwacht. Volgens Beighle is er geen sprake van onwil, maar is er gebruik gemaakt van de mogelijkheid dat er achterstanden op de contributie mogen zijn bij de VN.

20 februari 2018 

Suriname heeft stemrecht teruggekregen

Suriname krijgt VN-stemrecht terug na betaling contributie Suriname heeft na enkele dagen zijn stemrecht terug bij de Verenigde Naties. Dit bericht komt van de vice-parlementsvoorzitter Melvin Bouva die ook de vaste vertegenwoordiger is voor zijn land bij de Inter Parlementaire Unie (IPU). Hij wist het op zijn beurt van minister Pollack-Beighle. Het is niet duidelijk hoeveel Suriname heeft ingelost op de schuld.[1]

Bronnen[bewerken]  1. Suriname Herald, Suriname krijgt VN-stemrecht terug na betaling contributie, 20 februari 2018