Naar inhoud springen

51 doden bij treinongeluk in Buenos Aires

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 februari 2012 

51 doden bij treinongeluk in Buenos Aires

In Argentinië zijn 51 mensen om het leven gekomen bij een treinramp in het station van Buenos Aires Once de Septiembre. De trein reed aan een gematigde snelheid van 26 km/u het station binnen, maar had problemen met de remmen. Daardoor kon de trein niet tijdig stoppen, en botste op het stootblok. De eerste twee rijtuigen ontspoorden en de rijtuigen werden in elkaar gedrukt.

De treinbestuurder had al een tijdje in de gaten dat de remmen niet meer naar behoren werkten. In verschillende stopplaatsen reed hij ver voorbij het perron, een keer sloeg hij ook een station over. De bestuurder opende 10 minuten voordat het ongeval in het eindstation plaatsvond de deuren, in de gedachte de toesnellende hulpverleners de toegang tot de trein gemakkelijker te maken.

51 mensen lieten het leven na de treinramp. 789 mensen raakten gewond.

In september 2011 was er nog een ongeval waarbij een bus een trein aanreed. De trein ontspoorde en botste frontaal met een tegenliggende trein op het naastgelegen spoor. 11 mensen kwamen toen om, en er werden 212 gewonden geteld.

Update 23 februari 2012 

Staatssecretaris van Transport Juan Pablo Schiavi wil laten onderzoeken of de schuld bij de vervoersmaatschappij ligt. De defecte rem lijkt de meest aannemelijke oorzaak van het ongeval.

Update 30 december 2015 

De ministers van Transport van de twee laatst gekende regeringen zijn daarom veroordeeld tot een gevangenisstraf, de een voor 6 jaar, de andere voor 8 jaar. De rechter oordeelde dat administratief wanbeheer deze ramp mee heeft veroorzaakt. Ook de toenmalige concessiehouders van de spoorlijn werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 of 9 jaar. De treinbestuurder kreeg een celstraf van 3,5 jaar. Het land werd jarenlang geteisterd door corruptie van president Nestor Kirchner. Onder zijn beleid werden miljoenen pesos bestemd voor spooronderhoud verspild aan andere zaken.

De oorzaak van de ramp is de 'erbarmelijke staat van onderhoud' op vlak van infrastructuur en treinmaterieel.

Sinds 2015 zijn de spoorwegen opnieuw genationaliseerd na een lange tijd van verschillende privéoperatoren. De overheid wil hiermee een einde stellen aan de vele treinrampen in het land.

Gerelateerd

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]