Meerderheid kamer wil stoppen met JSF

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Een JSF-testtoestel.

3 juli 2012 
Omdat volgens Angelien Eijsink van de PvdA het JSF-project te duur is geworden, zal de PvdA haar steun voor het programma intrekken. Angelien Eijsink zal daarom donderdag een motie indienen voor het stoppen van het JSF-project. Dit betekent dat er een meerderheid in de Tweede Kamer, bestaande uit PvdA, PVV, D66, SP en Groenlinks (in totaal 96 zetels), voor het stoppen van het programma is.

Ook zal er op donderdag een debat plaatsvinden over de voortgang van het programma. GroenLinks had al eerder opgeroepen tot een parlementaire enquête over de besluitvorming. De ChristenUnie dient eveneens een motie in, om eerst een goede kosten-batenanalyse van het stoppen met het project te maken. Daarnaast wil de partij weten hoeveel banen het kost om het project stop te zetten. Waarschijnlijk kost het stopzetten van het project 1 miljard euro. Het testtoestel zou oorspronkelijk 98 miljoen euro kosten, maar kwam uiteindelijk uit op 158 miljoen. D66 wil in ieder geval niet meedoen met de testfase, die het CDA en de ChristenUnie in 2007 nog steunden. Ook de PvdA steunde het testtoestel en het project, maar dit was alleen omdat de partij in een kabinet met het CDA en de ChristenUnie stapte.

Nederland heeft echter al twee testtoestellen besteld bij Lockheed-Martin, waarvan de eerste onlangs gereed is gekomen. Het JSF-programma kampt al sinds het begin van het project met oplopende kosten en meerdere jaren vertraging.

Gerelateerde nieuwsberichten[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Zie ook[bewerken]