Naar inhoud springen

Kamerdebat over stopzetting JSF-project

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Hans Hillen in 2012.

5 juli 2012 
In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de mogelijke stopzetting van het JSF-project. Op 3 juli jongstleden kondigde Angelien Eijsink van de PvdA hiervoor een motie aan, die gisteren werd ingediend en volgens de planning om 21.45 uur tijdens een plenaire vergadering behandeld zal worden. Het is vandaag de laatste dag van het parlementair jaar.

Van 14.00 tot 19.00 uur wordt over het JSF-project vergadert. Aan deze vergadering wordt deelgenomen door onder anderen Jasper van Dijk (SP), Arjan El Fassed (GroenLinks), Raymond Knops (CDA), Angelien Eijsink (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Kees van der Staaij (SGP), Han ten Broeke (VVD), Marcial Hernandez (voorheen PVV), Joël Voordewind (CU), Hero Brinkman (zelfstandig lid), demissionair minister van Defensie Hans Hillen, demissioniar vice-premier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen en voorzitter Willibrord van Beek.

Op 4 juli 2012 gaf RTL Nieuws aan dat Hillen zou weigeren het JSF-project stop te zetten, ook als een meerderheid in de Kamer de door Eijsink ingediende motie steunt. Hillen zou als demissionair minister een dergelijk besluit niet uit kunnen voeren. Van Dijk vroeg hem tijdens de vergadering om een toelichting, waarop Hillen zei dat het bericht van RTL Nieuws gebaseerd is op aannames en dat de Kamer zich nog niet had uitgesproken over de motie. Tijdens de vergadering sprak men ook over de verwachte kosten van het JSF-project en van een eventuele stopzetting ervan. Ook werd Hillen bevraagd over de mogelijkheden om minder toestellen aan te schaffen. Met Verhagen werden de mogelijke gevolgen van stopzetting voor de werkgelegenheid besproken.

Gerelateerde nieuwsberichten[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]