Meer zelfstandigheid voor Saba

Uit Wikinieuws

28 juni 2018 

De bijzondere gemeente Saba wordt meer zelfstandigheid toegekend door de Nederlandse regering. Dit staat in een brief van staatssecretaris Raymond Knops aan de Tweede Kamer. Volgende week reist hij af naar Saba. Het is zijn bedoeling om het eiland stapsgewijs steeds meer bevoegdheden te geven. Hij maakt hiervoor een extra bedrag vrij van 688.000 euro. Eind vorig jaar stelde hij ook al een extra bedrag van twee miljoen euro extra ter beschikking voor het eiland.

Door het vrijgeven van extra geld moet Saba financieel opgewassen zijn voor nieuwe taken. Het gaat nu om zeggenschap over jeugdpreventie, zoals hoe voorkomen moet worden dat jongeren vroegtijdig van school afgaan. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid was de afgelopen week op Saba en stelde al een klein miljoen extra ter beschikking aan het eilandsbestuur om te besteden aan preventie tegen overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik.

De ontwikkelingen op Saba staan in schril contrast op buureiland Sint Eustatius waar de Nederlandse regering het bestuur begin dit jaar overgenomen heeft vanwege wanbeleid.

Sint Eustatius[bewerken]

Bronnen[bewerken]