Naar inhoud springen

May doet nieuwe voorstellen in kader van brexitonderhandelingen

Uit Wikinieuws

2 oktober 2018 

De Britse premier Theresa May is vandaag in het partijcongres van de Conservatieven met nieuwe voorstellen gekomen in het kader van de brexitonderhandelingen. Het voorstel houdt onder meer in dat burgers uit de EU die zich in het VK willen vestigen, na de Britse uittreding geen voorkeursbehandeling meer krijgen ten opzichte van migranten uit andere delen van de wereld. In plaats daarvan zou er op basis van bijv. bepaalde vaardigheden moeten worden beslist of iemand zich in het VK mag vestigen. Voor EU-burgers die nu al in het Verenigd Koninkrijk wonen verandert er na de brexit niets, benadrukt May.

Verder komt May met een voorstel dat de Britse mogelijkheid om na de brexit vrijhandelsverdragen te sluiten inperkt. Met dit laatste poogt ze de impasse te doorbreken die is ontstaan in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Een van de aanleidingen voor deze impasse is Mays zogeheten Chequers-voorstel, dat ze twee weken geleden presenteerde in Salzburg. Hierdoor zou ook na de Britse uittreding vrij verkeer van goederen van en naar de EU mogelijk blijven, terwijl dat anderzijds niet zou gelden voor vrij verkeer van personen en diensten. De EU-leiders zien helemaal niets in dit voorstel, met als gevolg dat de onderhandelingen sindsdien vastzitten. Een ander heet hangijzer is de precieze status van Noord-Ierland ten opzichte van de rest van het VK.

Boris Johnson − die tot afgelopen juli in het kabinet-May II minister van Buitenlandse Zaken was maar uit onvrede over Mays beleid opstapte[1] − hield vanmiddag een toespraak in Birmingham. Hij pleit er onder meer voor om tijd te rekken in de onderhandelingen met Brussel; de EU zou volgens hem misbruik maken van het Verenigd Koninkrijk (en zo andere EU-landen willen ontmoedigen ook uit te treden). Johnson is zelf uitgesproken voorstander van een "harde" brexit, waarbij het VK de facto alle banden met de EU verbreekt. Ook Johnson ziet verder absoluut niets in het Chequers-voorstel, waarmee May zelf ongeveer de enige is die achter dit voorstel staat.

Bronnen[bewerken]