Naar inhoud springen

Britse ministers Davis en Johnson stappen kort na elkaar op

Uit Wikinieuws

9 juli 2018 

David Davis en Boris Johnson, twee Britse ministers die beiden nauw betrokken waren bij de brexit-onderhandelingen, zijn kort na elkaar opgestapt uit onvrede over de brexit-koers die premier Theresa May momenteel vaart. Beide ministers behoorden tot het kamp van de zogeheten hardliners, die een "harde brexit" voorstaan, met onder andere meer gevolgen voor het bedrijfsleven.

Gisteravond legde eerst Davis. die was aangesteld als "minister van Vertrek uit de EU" (een ministerspost die niet eerder bestond), deze functie neer. Hij kon zich niet vinden in het zogeheten "akkoord van Chequers", waardoor ook na de brexit vrij verkeer van goederen mogelijk blijft tussen het VK en de rest van Europa. Het akkoord was bedoeld als een compromis tussen "harde" en "zachte" brexiteers, maar Davis vond dat er veel te veel werd weggegeven.

Vandaag stapte ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Johnson op uit onvrede. In zijn ontslagbrief geeft Johnson aan dat hij zich niet als vertegenwoordiger van Mays brexit-koers herkent en dus ook niet langer die rol wil vervullen. Johnson wil dat de Britten na de brexit weer helemaal hun eigen regels kunnen maken, maar die droom is volgens hem nu "op sterven na dood door onnodige zelftwijfel". Jeremy Hunt (en), die tot nu toe minister van Volksgezondheid was, is inmiddels benoemd tot Johnsons opvolger.

Iedereen is bang dat de brexit-onderhandelingen ernstige vertraging oplopen nu kort na elkaar deze twee ministers zijn opgestapt. Juist komende donderdag moet het Britse kabinet in Brussel een witboek met voorstellen inleveren.

Bronnen[bewerken]