Naar inhoud springen

Lorena Wiebes wint NK wielrennen op de weg voor vrouwen 2019

Uit Wikinieuws

29 juni 2019 

De ploeg van Parkhotel Valkenburg neemt het voortouw

Vandaag heeft Lorena Wiebes in Ede bij het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg een gouden medaille behaald. Ze was in de eindsprint Marianne Vos en Amy Pieters te snel af. Podiumplaatsen waren er ook voor Nancy van der Burg (goud), Yara Kastelijn (zilver) en Claudia Jongerius (brons) in de categorie "Elite vrouwen zonder contract".

Eerder op de dag hadden op hetzelfde parcours bij de mannen de "beloften" om de Nederlandse titel gestreden. Toen was David Dekker de snelste, gevolgd door Nils Eekhoff en Marijn van den Berg.

Het parcours was 25,2 kilometer lang en leidde behalve door Ede en Bennekom ook door Wageningen. De heren beloften deden het parcours zes keer en de dames vijf keer. Op twee plaatsen in het parcours kwamen kleine beklimmingen voor: de Geertjesweg en de Hartenseweg, in de omgeving van Wageningen-Hoog en de Paasberg, ter hoogte van de finish in Ede. De vrouwen kregen in vijf ronden in totaal 530 hoogtemeters te verwerken.

Al vroeg in de wedstrijd wist Kirstie van Haaften een kleine voorsprong te behalen. Ze kreeg gezelschap van Marieke van Witzenburg. De voorsprong bedroeg maximaal 40 seconden. Op 62 kilometer van de finish werden ze bijgehaald door het peloton. Daarna volgde een nieuwe ontsnapping. Nu van een groep van acht renners, met daarin grote namen als Chantal Blaak, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij. Ook Riejanne Markus, Evy Kuijpers, Julia Soek, Kirsten Peetoom en Nancy van der Burg maakten deel uit van deze groep, die een voorsprong van 40 seconden op het peloton kreeg. Maar de ploeg van Parkhotel Valkenburg, die niet in deze kopgroep vertegenwoordigd was, zette alles op alles om de kopgroep weer terug te pakken, en dat lukte in de laatste ronde.

Al snel zette Annemiek van Vleuten een nieuwe aanval in. Daaruit ontstond uiteindelijk een kopgroep van dertien vrouwen, waarin favorieten zoals Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Marianne Vos, Lucinda Brand en Amy Pieters zaten. Ook de sprinter Lorena Wiebes wist met deze groep mee te komen. In deze kopgroep bevonden zich ook Nancy van der Burg, Yara Kastelijn, Lonneke Uneken en opnieuw Chantal Blaak.

In Bennekom plaatste Lucinda Brand een demarrage, waarmee ze een voorsprong van 13 seconden wist te krijgen. Lange tijd leek het erop dat ze haar derde gouden plak ging behalen, maar Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten wisten haar bij te halen, en met hen een kleine groep die uiteindelijk zou gaan sprinten voor de winst.

Lorena Wiebes was in die sprint veruit de snelste, gevolgd door Marianne Vos en Amy Pieters. Nancy van der Burg wist als zesde de finish te passeren, en was daarmee de snelste vrouw zonder contract. Op de achtste plaats kwam Yara Kastelijn binnen, die daarmee haar tweede zilveren medaille tijdens dit kampioenschap wist te behalen. Op 26 juni was ze ook in de individuele tijdrit al als tweede vrouw zonder contract over de streep gekomen.

Foto's[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]