Levenslang voor Gökmen T. vanwege tramaanslag

Uit Wikinieuws
Locatie van het 24 Oktoberplein, de plek van de aanslag

20 maart 2020 

Gökmen T., de dader van de aanslag op 18 maart vorig jaar in een tram in Utrecht waarbij vier doden vielen, is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot levenslang. De straf is conform de eis van het OM.

Het proces begon op 30 juni afgelopen jaar. T. heeft nooit enige vorm van spijt betuigd. Vanaf de eerste zittingsdag op 2 maart vertoonde hij geregeld respectloos gedrag ten aanzien van de andere aanwezigen in de rechtszaal, zowel nabestaanden van de slachtoffers als de justitie. Zo spoog hij naar anderen in de zaal, stak zijn middelvinger op naar de rechters en gebruikte woorden als "oprotten". Hij bespuugde ook zijn eigen advocaat, André Seebregts. Tijdens de pro-formazitting vorig jaar juli had hij eerder verklaard helemaal geen advocaat te willen: "Ik ben geen democraat en ik erken jullie rechtbank niet". T. werd tijdens de zittingen meerdere malen uit de zaal verwijderd en naar een aparte ruimte gebracht, waar hij via een videoverbinding het verdere verloop van het proces kon volgen. T. heeft zijn daad toegegeven maar wilde verder nooit iets zeggen, zich beroepend op zijn zwijgrecht.

T. is zwakbegaafd en wordt verminderd toerekeningsvatbaar bevonden. De rechter vond dat laatste, gezien de ernst van de feiten, echter geen grond om een lichtere straf dan levenslang op te leggen. Advocaat Seebregts pleitte voor een kortere gevangenisstraf en tbs, maar de rechter ging hier niet in mee. T. wordt gezien als een te groot gevaar voor de samenleving.

T. verblijft in de gevangenis in Vught. Hij was vandaag tijdens de uitspraak niet in de rechtbank aanwezig. Sowieso was er vanwege de corona-uitbraak − die heel Nederland en de rest van de wereld treft − slechts een zeer klein aantal mensen aanwezig. In de zittingszaal bevonden zich alleen de officier van justitie en acht nabestaanden en slachtoffers, in een andere zaal zaten advocaten en zes journalisten.

Bronnen[bewerken]